Нове валютне законодавство, яке готується запровадити українська влада, відрізняється низкою системних недоліків. Законопроект №8152 "Про валюту" містить ряд спірних моментів, незважаючи на наявність у нього позитивних аспектів. Про це повідомляє Politeka, посилаючись на заяву Тетяни Богдан, доктора економічних наук, завідувача відділу державних фінансів Експертно-аналітичного центру "Оптіма".

За її словами, у авторів законопроекту немає концептуального бачення валютної політики України. Крім того, вони не дотримуються належної послідовності кроків і ігнорують необхідні передумови валютної лібералізації.

Богдан наголошує, що такий підсумок дивує, адже ще наприкінці 2016 року Нацбанк виніс на обговорення громадськості проект "Концепції нового валютного регулювання". Він передбачав поступову лібералізацію системи, яка повинна була відбутися в кілька етапів.

Зокрема, передбачалися зняття обмежень з експортно-імпортних операцій та прямих іноземних інвестицій, скасування обмежень для портфельних інвестицій і потоків боргового капіталу, а також ліквідація всіх перешкод для фінансових операцій фізичних осіб за кордон.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Вже в найближчі дні в обігу з'являться нові монети номіналом 1 та 2 грн. Поки українці з інтересом чекають появи нових грошей, представники бізнесу підраховують додаткові витрати, з якими вони стикнуться після грошової реформи.

Головна проблема полягає в масі нових монет. За даними Нацбанку, маса 1-гривневої монети складає 3,3 гр., 2-гривневої – 4 гр. З існуючих зараз в Україні розмінних монет ближче всіх до нових 25-копійчана: при діаметрі 20,8 мм вона важить 2,9 гр.

Загальна маса нових монет складе 2,8 тис. т. Вже незабаром всі ці гроші опиняться в гаманцях українців і лотках касових апаратів супермаркетів.

Одним із наслідків запровадження нових монет стане перегляд політики роботи мереж платіжних терміналів. Обладнати монетоприймачі десятків тисяч автоматів, розкиданих по всій країні, ніхто не буде, оскільки це занадто дороге задоволення.

Нагадаємо, щодня українців лякають курсом долара, який перетне всі психологічні межі. Втім, експерти дають досить підбадьорюючі прогнози, що вже зовсім скоро гривня таки дасть фору і займе значно вищі позиції. Що буде з доларом, українцям розповіли в деталях провідні економісти.

Дивіться сюжет про валюту

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", Goldman Sachs зробив фантастичний прогноз гривні.