Віддаючи дитину до школи, будь-які батьки бояться найбільше одного – аби там не ображали. Та дуже часто навіть педагоги, на жаль, не помічають проявів насильства – як фізичного, так і емоційного.

На це у своєму Facebook звернув увагу український гуморист Сергій Притула. Нещодавно він випадково натрапив на відео, яких у мережі сотні: школярі гуртом забивають хлопця, кулаками в обличчя, ногами в живіт. А потім ще й "контрольний" у голову. Ведучого так зачепили жорстокі кадри, що він вирішив звернутися до небайдужих.

"Вкотре переконався, що підліткове середовище – це, ймовірно, найжорстокіша ланка суспільства.Ні, звісно ж, дорослі у своїй жорстокості теж часто перегинають палицю. Всі мої бійки за останніх 10 років тривали не довше 10-15 секунд. І не важливо, я чи мене. Цього було повністю достатньо, щоб один з учасників конфлікту зрозумів, що у фіналі нічого хорошого йому не світить. Зрештою, ми оточені такими ж дорослими, які, усвідомлюючи наслідки, допомагають гасити конфлікти", - згадував він.

На думку Притули, знімають подібні відео аби похизуватися своєю силою перед однокласниками і залякати їх. Але ж школа не повинна бути місцем для цькування, тим паче слабших.

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

" В наш сьомий клас регулярно навідувався один дев’ятикласник, який оглядав нас, робив якусь коротку промову, а потім методично лупцював кількох хлопчиків. При чому це насильство було до здуру вдало вибірковим. А ми, свідки, ми мовчали. Що, звісно ж, не робить нам честі. Ба більше, зараз, майже через 25 років, коли я пишу ці рядки, мені досі соромно. Ми не робили нічого, щоб це припинити", - додав гуморист.

Булінг у школах

Притула натякнув: реагувати на прояви насильства треба вже зараз, аби потім, за чверть століття, не було так само соромно, як і йому.

Відомо, про прояви "булінгу" серед учнів завжди були частиною школи, однак зараз вони стають дедалі помітнішою проблемою. На сьогоднішній день в Україні жертвами знущань стають 8 з 10 дітей.

Головні ознаки

Нерівність сил агресора і жертви;

Повторюваність насильства;

Гостра емоційна реакція жертви.

Користувачі думку гумориста підтримали. Більшість зізналися: в дитячі роки також ставали жертвами агресії, але розповісти про це нікому не наважувалися.

Дивіться: "Все, що тебе не вбиває" (Pianoбой)

Як повідомляв портал "Знай.ua", український співак Ріаnобой оприлюднив відео на композицію "Все, що тебе не вбиває", присвячене проблемам буллінгу (травлі дітей). Режисером кліпу виступив Гео Лерос.