Весняний призов в Україні 2018 почався ще 1 квітня і триватиме до 31 травня. За цей час за планами військових комісаріатів вони повинні набрати трохи більше 15 тисяч чоловік. Ми вирішили відповісти вам на найголовніші питання, щоб ви знали, коли весняний призов в Україні, його терміни, і хто може отримати відстрочку, або зовсім не йти в армію в Україні.

Зміст:

  1. Весняний призов Україна 2018: дата
  2. Кого будуть призивати
  3. Терміни військової служби
  4. Гроші на призовників
  5. Що робити після отримання повістки
  6. Призовники та АТО
  7. Покарання за ухилення
  8. Відстрочка від служби: хто може отримати
  9. Звільнення від служби: хто може отримати
  10. Проблеми з призовом до України

Весняний призов Україна 2018: дата

Весняний призов в Україні стартував 1 квітня, а закінчиться все 31 травня. Як ми вже встигли сказати, за цей час в Кабміні планують призвати 15 190 осіб. Ось тільки відразу потрібно додати, що з цим можуть бути чималі проблеми, адже багато військових комісаріатів скаржаться на те, що за повістками приїжджає не більше 30% призовників.

Кого будуть призивати в 2018 році

Правила призову в армію в Україні змінюються майже щороку. До весняного призову підлягають молоді люди у віці від 20 до 27 років. Абсолютно всі чоловіки, які потрапляють під цю категорію і не мають ніяких підстав для відстрочки, або ж отримання білого квитка за станом здоров'я, зобов'язані відслужити в армії.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Варто зазначити, що вік - це, мабуть, головна відмінність від минулих призовів. Адже раніше могли забирати в армію з 18 років. До речі, в цьому році молоді люди, яким ще не виповнилося 20, теж можуть отримати повістки до військкомату. Але вони можуть не переживати, адже піти служити вони можуть лише за власним бажанням. Але, в будь-якому випадку вони зобов'язані з'явитися в військкоматі для проходження медичного обстеження.

Терміни військової служби в Україні 2018

Згідно із законом України, забрати в армію можуть на різні терміни. Все залежить від військ, в які направлять служити призовника.

Так, наприклад, солдат і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в ЗСУ та інших військових формуваннях, відправлять в армію на півтора року.

А ось чоловіки, які мають вищу освіту ступеня спеціаліст, або магістр будуть служити трохи менше - до 12 місяців.

Гроші для призовників

Кабмін постановив, що на кожного призовника буде виділено по 3 617,13 грн. Вся ця сума, крім 93 грн, яка піде на підготовку і проведення призову на строкову військову службу, буде виплачена безпосередньо самим молодим людям. 3 524 отримає кожна молода людина за рік-півтора служби. Успіх.

Що робити після отримання повістки

Молоді люди, які отримали повістку, повинні з'явитися до військкомату в призначений час для проходження медкомісії, на якій і буде визначено, чи придатний він для військової служби. Якщо ж ніяких підстав для відстрочки, або ж отримання білого квитка немає, то призовників почнуть розподіляти по військовим частинам в пункті збору.

Варто зазначити, що починаючи з 2016 року, "я не отримав повістку до військкомату" - вже не допоможе. За законами України про весняний призов оголошується в ЗМІ і з цього моменту у всіх чоловіків, які підходять за віком є ​​10 днів, щоб з'явитися до військкомату.

Причини, з яких чоловік може не прийти до військкомату за повісткою лише кілька і майже всі вони повинні бути підтверджені довідками. Серед них стихійне лихо, хвороба, підтверджена лікарняним листом, смерть близького родича або близького родича дружини.

Призовники та АТО: чи можуть молодих людей відправити на війну

Молоді люди, які потрапили в армію в 2018-му році, не можуть бути відправлені в зону бойових дій. Про це було сказано в Генштабі ЗСУ. Також це затверджено в Воєнній доктрині України.

Навіть якщо молода людина, хоче потрапити в зону бойових дій, для початку вона буде зобов'язана пройти спеціальну підготовку. Також призовники можуть потрапити на Донбас, якщо в країні почнеться нова хвиля мобілізації.

Що буде, якщо ігнорувати повістки

В законі України прописано кілька варіантів покарання для тих, хто ухиляється від військової служби.

За те, що молода людина не з'явився до військкомату, вона може отримати штраф від 85грн до 119, повторне порушення - 170-255грн. А якщо молода людина працює офіційно, то її роботодавці можуть також отримати штраф за неявку до військкомату. Цей штраф складе від 1 до 3 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, при повторному порушенні - від 3 до 7. Пояснюється це тим, що при прийомі на роботу в відділі кадрів мають вимагати військовий квиток.

Але, не варто забувати, що деяким молодим людям може загрожувати і кримінальна відповідальність. Так можна "наухилятися" на 3 роки позбавлення волі (зазвичай умовно).

Хто може отримати відстрочку від служби

Відстрочку від служби можна отримати не більше, ніж на рік. Після цього призовник повинен знову з'явитися до військкомату для проходження служби, або ж отримання нової відстрочки.

Відстрочку від військової служби можуть дати в таких випадках:

1. Якщо людина є єдиним годувальником у родині
2. Якщо людина є опікуном людей, які не можуть працювати
3. Людина, яка утримує двох, або більше дітей віком до 6 років
4. Людина, яка утримує дитину з інвалідністю, або дружину з інвалідністю
5. Якщо молода людина вчиться у вузі (українському, або іноземному)
6. Проблеми зі здоров'ям (потрібно проходити медкомісію і отримати підтвердження діагнозу)

Хто отримує звільнення від служби в армії

В законі України чітко прописано, хто може не служити в армії. Найбільш очевидна причина - це вік від 27 років. Варто відзначити, що це все одно не заважає багатьом військкоматам надсилати повістки людям, які досягли цього віку.

Так само, приводом для звільнення від служби в армії України можуть бути проблеми зі здоров'ям. Список цих хвороб досить великий. Зокрема, до військової служби в мирний час визнаються непридатними люди з певними патологіями зору, органів дихання, зубів, щелеп, травної системи.

Від служби в армії звільняються люди, які мають проблеми з розвитком, які страждають на шизофренію, глухотою, сліпотою і подібними захворюваннями.

Крім цього, в армію не мають права призивати людей, чий близький родич (батьки, брат, сестра) загинули, або отримали інвалідність під час проходження служби в армії, або під час зборів.

Крім цього, чоловіки, які після закінчення вузів, отримали військові звання, звільняються від служби в армії.

Проблеми із призовом в Україні 2018

Восени минулого року Генштаб України повідомив, що всі завдання з призову в армію були виконані. На службу вирушило трохи більше 12 тисяч чоловік.

Незважаючи на це, спостерігалися величезні проблеми з явкою молодих людей до військових комісаріатів. Більше 70% відсотків чоловіків, яким були відправлені повістки, не з'явилися в призначений час.

А ось, до речі, навесні минулого року був недобір військовослужбовців. Тому в серпні довелося проводити позачерговий призов, в результаті якого служити вирушило ще близько 1000 осіб.

Дивіться, які проблеми були на минулому призові в армію