Щорічно 24 квітня відзначається як Всесвітній день захисту лабораторних тварин (World Day for Laboratory Animals), який був заснований Міжнародною Асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах (ІнтерНИЧ) у 1979 році та підтриманий ООН.

Спочатку він «відзначався» зоозахисними організаціями в ряді країн, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), яке підтримують активісти різних громадських та зоозахисних організацій.

Історія Дня захисту лабораторних тварин

Поняття «лабораторна тварина» склалося в кінці 19 століття у зв'язку з бурхливим розвитком експериментальної біології і медицини, а з другої половини 20 століття метод наукового експериментування на тварин оформився як самостійний напрям. Сьогодні лабораторні тварини використовуються для моделювання патологічних процесів і випробування ліків, косметичних засобів, сигарет, харчових добавок, речовин побутової хімії... Основними замовниками досліджень виступають великі фармацевтичні і косметичні корпорації.

Серед найбільш часто використовуваних у дослідах тварин – миші, кролики, мавпи і собаки. Щороку сотні представників цих видів гинуть в лабораторіях. Крім того, тварин використовують при навчанні майбутніх медичних працівників і ветеринарних лікарів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Вже в середині минулого століття в багатьох країнах розгорнувся потужний громадський рух під гаслом «Краса без жорстокості», в результаті чого значна кількість косметичних підприємств перейшло на рослинну сировину (тобто без тваринних компонентів) та альтернативне тестування (без використання тварин). Сьогодні таку продукцію позначають фірмовим знаком: кролик в колі і напис – «Not tested for animals» («Не випробувано на тваринах»), або знаком «V» (веган).

Так, зоозахисні організації за роки своєї роботи досягли багатьох позитивних результатів. Наприклад, у 1998 році Великобританія першою заборонила тестування косметики на тваринах і ввела закон про обов'язкове знеболення при експерименті, а потім і інші країни; у деяких державах існують організації, які спеціалізуються на захисті прав лабораторних тварин; у США велика увага приділяється розробці альтернативних методів тестування.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що травневі свята не за горами, а з ними і сезон пікніків, який за неуважність може обернутися негативними наслідками. Найбільша небезпека, яка підстерігає українців на природі, це кліщі.