25 квітня відзначається щорічне екологічне свято – Всесвітній день пінгвінів (World Penguin Day), який закликає людей пам'ятати про необхідність збереження тваринного різноманіття нашої планети в цілому і різноманіття її окремих регіонів і представників зокрема.

Цю птицю можна з упевненістю назвати одним із символів Антарктиди. Мова йде, звичайно, про пінгвінів, різноманітність видів яких не змінює уявлення про те, де вони мешкають – тільки у відкритому морі Південного півкулі.

Неймовірні факти

Пінгвіни (лат. Spheniscidae) – сімейство нелітаючих морських птахів, представники якого добре плавають і пірнають, єдине сучасне в загоні пінгвінообразних (Sphenisciformes). У сімействі налічується 18 сучасних видів пінгвінів. Найбільш великий з них – це імператорський пінгвін, його зростання може досягати 120 см, а вага – понад 40 кг. найменший представник виду – малий пінгвін, який не вище коліна дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.

Винищення пінгвінів людиною після відкриття Антарктиди досягала небачених розмірів, проте в даний час їх популяцію вдалося відновити, хоча під загрозою зникнення перебуває кілька видів цих птахів. Багато в чому це пов'язано з діяльністю людини на островах і прибережних материкових зонах, що входять в ареал проживання пінгвінів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Саме ці та інші проблеми сприяють тому, що будь-які громадські ініціативи щодо залучення уваги представників науки, а також міжнародних організацій до життя пінгвінів всіляко підтримуються екологами і природоохоронними організаціями.

Дата святкування Всесвітнього дня пінгвінів випадає на період, коли проходить міграція пінгвінів на материк з метою спаровування і висиджування яєць.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що кожного року 24 квітня відзначається як Всесвітній день захисту лабораторних тварин (World Day for Laboratory Animals), який був заснований Міжнародною Асоціацією проти хворобливих експериментів на тваринах (ІнтерНІЧ) у 1979 році та підтриманий ООН.