У середу, 25 квітня, Кабінет міністрів прийняв пакет нормативних актів, важливих для старту нової моделі фінансування за медреформою.

Зокрема постановою уряду встановлено базовий тариф на медичні послуги за кожного пацієнта у розмірі 370 грн на рік та визначено коригувальні вікові коефіцієнти.

Про це на брифінгу розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Постановою Кабміну встановлюємо тариф на базові послуги за кожного пацієнта. Це 370 грн на рік, але також визначаємо коефіцієнти. В залежності від віку пацієнта тариф буде більший", - сказала Супрун.

Це означає, що українці укладають договір з лікарем, а за те, що він обслуговує пацієнтів, держава буде платити йому гроші.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Базовий тариф - 370 гривень на людину в рік. Він буде коригуватися відповідно до віку пацієнта.

Як повідомив на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, визначено 5 коригувальних коефіцієнтів в залежності від вікових груп:

Від 18 до 39 років - базова ставка, 370 гривень.

Немовлята і діти до 5 років - висока ставка, коефіцієнт множиться на 4 і складе 1480 гривень.

Діти 6-18 років - коефіцієнт буде 2,3, тому базова ставка на таку дитину - 814 гривень.

Від 40 до 64 років - коефіцієнт 1,2, це 444 гривні.

Для людей 65+ - тариф множиться на 2 і складе 740 гривень.

Причина такої різниці в тому, що деякі категорії пацієнтів потребують більшої уваги та часу лікаря.

Ще одна причина такої високої ставки на дітей:

"Оскільки педіатр веде максимум 900 дітей, а як правило - 500-600, ми повинні дати можливість збереження педіатричних практиків і мотивувати лікаря займатися дітьми", - зауважив заступник міністра.

Уже відомо, що на цю нову модель фінансування медзакладу почнуть переходити з липня цього року. Буде дві «хвилі» - перша в липні, друга - в жовтні.

Також на засіданні уряду були прийняті нормативні документи, що врегульовують роботу електронної системи охорони здоров'я, затверджено типову форму договору медичного закладу з Національною службою здоров'я про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також постанова по гарантії надання медичних послуг іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", Уляна Супрун продовжує просвітлювати українців та ділитися досвідом сучасної західної медицини, розвінчуючи міф за міфом щодо практики та методів лікування, які застосовують у наших медзакладах.

Зокрема Супрун згадала про такий пережиток минулого, як електрофорез.

А останній пост в соцмережах очільник МОЗ присвятила офісним працівникам, які не завжди можуть похвалитися відмінним самопочуттям, а виною всьому сидячий спосіб життя.