Народне свято Фомаїда Медуниця відзначається 26 квітня 2018 року (за старим стилем – 13 квітня). У церковному православному календарі це дата вшанування пам'яті мучениці Фомаїди Олександрійської (Єгипетської). Вважається, що в цей день трава медунка набирає цілющої сили. Звідси і назва свята.

Історія свята

Фомаїда жила в V столітті в місті Олександрії. Вона була родом із християнської сім'ї. Батьки виховували її в благочесті й лагідності. У 15 років вона вийшла заміж за рибака і переїхала в будинок батьків чоловіка. Нові родичі полюбили дівчину за добрий і відкритий характер.

Одного разу чоловік Фомаїди пішов на нічну риболовлю. В той же вечір батько піддався наущенням нечистого і став умовляти невістку зробити гріх перелюбства. Дівчина намагалася напоумити чоловіка. Вона нагадала йому про неминуче покарання за гріх, про неминуче на Страшному Суді. Але свекор збожеволів і пригрозив їй смертю. Фомаїда відповіла, що не відступить від заповідей Господа, навіть якщо він її розітне. Чоловік був засліплений пристрастю і не зміг упоратися зі вселившимся в нього бісом. Він розрубав Фомаїду мечем і в ту ж мить осліп. Коли повернувся син, і в будинок увійшли друзі, розкаявся вбивця попросив стратити себе за скоєне зло.

У той час в місті перебував святий Данило. Він наказав ченцям поховати Фомаїду в монастирі. З тих пір будь-чернець, якого охоплювали гріховні пристрасті, міг попросити у мучениці звільнення. Він отримував її благословення і духовну радість. Пізніше мощі святої Фомаїди перенесли в Константинопольський жіночий монастир. Багато людей змогли отримати зцілення від богопротивних потягів у гробниці мучениці цнотливості.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Традиції та обряди свята

26 квітня прийнято молитися святий Фомаїді – покровительці дня про позбавлення від блудного гріха. В це народне свято ходять збирати медунку. Йти повинна старша в родині жінка. Їй обов'язково потрібно надіти вивернутий кожух, щоб захистити себе від нападу дикого звіра. Медуниця здавна славиться своїми властивостями.

У народній медицині її використовують при анемії, ракових захворюваннях, астмі. Чай з подрібненого листя допомагає при охриплостях і болях в горлі, при кашлі та застуді. Для загального зміцнення організму її додають у їжу. Але найціннішим у рослині вважається сік.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що Національний банк України (НБУ) оприлюднив регламент роботи системи електронних платежів НБУ та банківської системи України в зв'язку з травневими святами.