Поліція Києва розпочала два кримінальні провадження після публікації відео розгрому табору ромів на Лисій горі в столиці, який стався в суботу, 21 квітня. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

"Слідчим відділом Голосіївського управління поліції після проведення першочергової перевірки порушено кримінальне виробництво за ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) та ч. 2 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Відповідні виробництва поліцейські почали після публікації виданням "Лівий берег" відео в YouTube.

"Оприлюднене відео стало підставою для негайного внесення відомостей до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень Голосіївського управління поліції Києва", - відзначають у відділі комунікацій.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У відомстві заявили, що розпочали розслідування і проводять усі необхідні оперативно-розшукові заходи та слідчі дії для встановлення правопорушників. Правоохоронці просять свідків і очевидців інциденту звернутися до столичної поліції для дачі показань.

На відео видно, як група молодих людей, деякі з яких у балаклавах, біжать за циганами, серед яких були жінки і діти. Хлопці в балаклавах кидають у бік ромів камені, деякі з членів організації с14 підбігають до ромів і розпилюють в їх бік сльозогінний газ. На відео чути, як жінки кричать "міліція!".

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", у суботу, 21 квітня, націоналістична організація С14 розповіла, що змусила ромів піти з табору на Лисій горі, після чого спалила їх намети і речі. Тоді один з координаторів організації Сергій Мазур написав, що "роми не виконали вимогу, лише частина покинула табір у парку. Але після переконливих законних аргументів інші теж вирішили піти з забороненої території". Він стверджував, що члени організації "прибрали за ними майже все сміття, демонтували намети і безпечно спалили.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що в ніч з 20 на 21 квітня "радикали влаштували погром табору ромів, під час якого, за словами очевидців, використовували газові балончики, ріжучі предмети і, можливо, вогнепальну зброю". Організація звернулася до української влади з вимогою розслідувати ситуацію.