В річницю Чорнобильської трагедії з-поміж сотень документальних сюжетів про події 32-річної давнини особливо виділяється фільм "Арка" (2016 рік) – короткометражка, відзнята безпосередньо у зоні відчуження. Стрічка вже встигла завоювати європейські майданчики та конкурси.

Подробицями створення в ексклюзивному коментарі "Знай.ua" поділилася автор ідеї Ірина Ніколаєнко.

"Ідея народилася на звичайній екскурсії, куди я потрапила в серпні 2016 року. Саме тоді я познайомилася із новою спорудою, з унікальними характеристиками – аркою, яку ще називають "укриття 2", або "новий саркофаг" четвертого реактору ЧАЕС. У нього є одна особливість – звук, вимовлений в арці, відображається тричі. Перша думка: почути, як там будуть грати інструменти, звучати музика".

Довго чекати на помічника не довелося – вже незабаром Ірина знайомиться із Микитою Рубченко, відомим українським рок-музикантом. Почула виконання і зрозуміла одразу, що це саме той прояв мистецтва, який чудово впишеться у режисерський задум.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Заразила своєю ідеєю моментально. Ми написали нову музику, для Чорнобиля і про Чорнобиль. Писалася симфонія в зоні відчуження. Тестували акустичні особливості арки, їх можна почути у фільмі. Для натхнення мої композитори працювали на кількох об'єктах".

Серед цих місць окрім саркофагу обрали радіолокаційну станцію. Таке рішення було прийняте не дарма, адже пісні не могли звучати правдоподібно, якщо будуть створені поза межами цієї практично мертвої території.

"Практично місяць пішов на те, щоб пояснити чиновникам – нам потрібно це зробити. Енергії вистачило, аби отримати всі допуски. Найбільш складні дві доби – чотири машини техніки і 150 людей знімальної групи, оркестру", - підсумувала вона.

Дивіться: "Фільм про Чорнобиль переміг на міжнародному кінофестивалі", - Ірина Ніколаєнко

Як повідомляв портал "Знай.ua", оприлюднений повний список фільмів про Чорнобильську трагедію.