Вивчивши покриту тріщинами ділянку марсіанського грунту, вчені прийшли до висновку, що вони сформувалися під впливом повітря та багнюки.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Шматок марсіанської поверхні, який вже прозвали "Old Soaker" (чи то "Старий п'яничка", чи то "Стародавній підгузник"), був знайдений марсоходом Curiosity.

Варто відзначити, зо раніше Астроном-любитель з Нижнього Тагілу відкрив на Марсі озеро киплячої води. Дослідник провів детальний аналіз супутникових знімків НАСА і вважає, що агенство не видає громадськості всієї правди.

Притому, розміри озера досить значні. Діаметр водойми становить два кілометри, а знаходиться він на Південному полюсі планети, в найбільший метеоритний кратер.

"Вона блакитна за кольором, мабуть, постійно кипить і виділяє при цьому велику кількість пару", - автор відкриття, Валентин Дегтерев

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Дегтерьов вказав і точні координати озера. Він вважає, що першим відкрив незвичайна зона на Марсі і вважає, що ця вода може серйозно допомогти майбутнім земним колоністам.

Варто відзначити, що раніше міжнародна група астрономів з Швейцарії, Франції і Німеччини вивчила алмази, виявлені усередині метеорита "аль-Махата ас-Ситта" (Almahata Sitta), і прийшла до висновку, що небесне тіло було частиною зруйнованої протопланети розміром Меркурій або Марс, яка колись існувала в Сонячній системі.

Вчені заявили, що метеорит з великими алмазними кристалами був частиною астероїда 2008 TC3, який впав в Нубійську пустелю в Судані в 2008 році. Він відноситься до уреилитам – метеоритів, утвореним грубозернистими породами. Крім того, в ньому виявлено високу концентрацію вуглецю у вигляді графіту і алмазів і інших цінних копалин.

Вчені підрахували, що для утворення алмазів, знайдених в "аль-Махата ас-Ситта", необхідно тиск понад 20 гігапаскалів. Це вказує на те, що кристали не могли виникнути в результаті зіткнення з поверхнею Землі, а зросли в надрах великого небесного тіла.

Таким тілом, швидше за все, була планетезималь – "зародок" планети. Якщо протопланета була не менше Меркурія, алмази утворилися б у її центрі. Якщо за розміром вона була порівнянна з Марсом, тоді кристали повинні були сформуватися на межі ядро-мантія.

За словами вчених, результати дослідження стали першим надійним доказом існування в Сонячній системі вже зниклої планети.

Разом з тим варто додати, що дослідники з Оксфорда заявили, що в атмосфері віддаленої газової планети – Урану – чимало сульфіду сірководню. Саме цей газ виділяють гнилі яйця і він має дуже неприємний запах.

Астрономам вдалося частково дослідити склад хмар на Урані. Дослідники заявили, що причиною неприємного запаху на газовому гіганті є вміст сірководню в атмосфері. Варто відзначити, що температура повітря на Урані -224 градуси і це найнижчі показники з усіх планет Сонячної системи. Незважаючи на десятиліття досліджень, склад хмар Урану багато в чому залишається загадкою.

Проте астрономи впевнені, що у верхніх шарах атмосфери планети чимало метану – саме цим вони пояснюють блакитний колір планети. Також прийнято вважати, що основу її атмосфери складають водень і гелій. Ця гіпотеза підтверджується дослідженнями зонда "Вояджер-2", який в 1986 році пролітав неподалік.

Документальний фільм "Ласкаво просимо на Марс".

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що NASA розповіло, коли очікувати житло на Місяці.