У Білогірську в окупованому Криму окупанти нагрянули з обшуками в будинку кримськотатарських підприємців та активістів.

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу і депутат Верховної Ради України (БПП) Рефат Чубаров.

Зокрема, він зазначив, що окупаційні силовики незаконно вдерлися до будинків кримських татар.

"Російські окупанти вторглися з обшуками в будинки кримськотатарських підприємців, меценатів, активістів кримськотатарського національного руху Алі Барієва, Асана Барієва, Ремзі Веліляєва, Ресуля Веліляєва, Екрема Веліляєва, Зери Веліляєва, а також у їхніх дорослих дітей, які проживають окремо", - написав він.

За його інформацією, одночасно обшуки проводяться в приміщеннях виробничих баз і десятків фірмових магазинів провідної кримської фірми по дистрибуції продуктів харчування "КримОпт", що належить братам Веліляєвим.

"По всіх місцях проведення обшуків зосереджені значні сили спецпідрозділів, оснащених стрілецькою зброєю, встановлені оточення по периметру місць проведення обшуків. Операцією керують співробітники ФСБ Росії", - додав Чубаров.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Відзначається, що в Білогірську біля офісу "КримОпта" зібралися близько 400 осіб. Також до інших місць проведення обшуків прибувають кримські татари.

На незаконні дії окупантів відреагувало Міністерство закордонних справ України.

"Рішуче засуджуємо нові незаконні обшуки в окупованому Криму. Дискримінація кримських татар. Докази злочинів подамо в міжнародні суди", - написала в Twitter речник МЗС Мар'яна Беца.

Варто відзначити, що раніше на території окупованого Криму неприродною смертю померли четверо ув'язнених. Сталося це в сімферопольському СІЗО-1.

Згідно з інформацією, двоє з них - кримські татари. За даними правозахисників, у всіх загиблих були відсутні мотиви для вчинення самогубств.

Так, за наявними даними, 6 квітня знайдені повішеними 69-річний Сервер Білялов і 46-річний Олег Гончаров. Через шість днів, 12 квітня, у штрафному ізоляторі (карцері) знайдений повішеним 23-річний Дмитро Шипшина.

Через добу, 3 квітня, в камері № 8, куди поміщають новоприбулих (карантин), із перерізаним горлом знайдений 39-річний Іслам Іскєров. Чоловіка доставили в СІЗО Сімферополя з Джанкоя.

Правозахисники не мають достовірних даних причини їх смерті, але сумніваються в тому, що всі загиблі нібито закінчили життя самогубством.

"Сервер Білялов найближчим часом розраховував за нововиявленими обставинами на припинення кримінального переслідування та звільнення від покарання. Дмитро Шипшина був "знайдений" повішеним у карцері. Однак це те місце, куди поміщають людей після ретельного особистого огляду, і ув'язнений перебуває там один під постійним наглядом", - зазначають правозахисники.

На їхню думку, відсутня достатня мотивація і у Іслама Іскєрова, якого звинуватили в крадіжці по частині 1 статті 158 Кримінального кодексу Російської Федерації. Максимальне покарання за цією статтею передбачає два роки позбавлення волі, а у разі мінімального Іскєрову загрожував штраф до восьми тисяч рублів.

У Криму окупаційна влада проводить обшуки у кримських татар

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що зробили з Ханським палацом путінські відморозки.