Всі суперечності і непорозуміння в сфері "мовного питання" між Україною та Угорщиною треба вирішувати виключно між двома державами, без участі сторонніх експертів та втручання влади інших країн.

Таку позицію нещодавно висловив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Позиція Альянсу

"Ми не змогли зібрати Комісію НАТО-Україна на рівні міністрів, тому що Угорщина заблокувала це через незгоду з українським мовним законом. Це справа України та Угорщини вирішувати суперечності щодо прав національних меншин", - повідомив очільник г Альянсу під час прес-конференції напередодні засідання глав МЗС країн НАТО.

На думку Столтенберга, згадану проблему треба вирішити найближчим часом, тому що такі натягнуті стосунки між українською та угорською стороною ризикують продовжуватися занадто довго. Генсек НАТО додав, що вважає Україну важливим партнером, і Альянс "надає потужну політичну і практичну підтримку Києву в умовах анексії Криму агресивної Росією і дестабілізації ситуації на сході України".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Угорщина досі проти?

Слід відзначити, що Угорщина вже втретє заблокувала проведення Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Пізніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт і надалі буде продовжувати ветувати вступ України в НАТО

Дивіться: Венеційська комісія підтрімала Україну в мовно конфлікті з Угорщиною

Як повідомляв портал "Знай.ua", очільник Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто знову заявив про наступ на права нацменшин в Україні. Підставою для цього стала пропозиція президента Петра Порошенка затвердити закон про введення санкцій проти осіб із подвійним громадянством, а також тих, котрі брали участь у виборах іншої країни. Петер Сійярто висловлює занепокоєння, оскільки Україна нібито буде позбавляти громадянства людей з іншим громадянством країни-члена НАТО. Він стверджує: такі дії ставлять під загрозу національну безпеку.