Українська православна церква стане автокефальною. Таку думку висловив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет після заходів, присвячених 32-й річниці аварії на ЧАЕС, пише InfoResist.

За словами Патріарха, він "з самого початку, в 1992 році, був упевнений, що в Україні буде єдина незалежна помісна церква".

Він зазначив, що багато хто ще сумнівається в тому, чи буде Томос про автокефалію.

"Я на сто відсотків переконаний, що буде. І в Україні розділена церква об'єднається, буде одна українська церква", — вважає глава УПЦ КП.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

За його словами, той, хто не захоче приєднатися до Української незалежної церкви, буде існувати, як український екзархат Руської церкви, а Московський патріархат буде існувати лише в Росії.

"Хто хоче служити Росії, той повинен чесно сказати, що він живе в Україні, їсть український хліб, а служить російським інтересам", — зазначив Філарет.

Він також підкреслив, що об'єднання церков в Україні "буде тільки мирним".

Філарет впевнений, що створення Єдиної помісної української православної церкви об'єднає Україну.

"Сьогодні вона роз'єднана. Православна церква роз'єднана, і наше суспільство роз'єднане. А коли буде одна Українська православна церква, то будуть існувати різні політичні партії, але всі вони служитимуть інтересам України", — підкреслив Філарет.

У той же час глава УПЦ КП нагадав, що 570 років тому російська церква самовільно відокремилася від української.

"Вона ж теж оголосила автокефалію в 1448 році. Без згоди Київського митрополита, хоча належала до Київської митрополії. Без згоди Вселенського патріарха Константинопольського. І 141 рік не визнавалася. Але ж потім її визнали. Так нехай вона згадає свою історію і не шкодить нам", — зазначив Патріарх.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", український центр економічних і політичних досліджень нещодавно влаштував соціологічне опитування, щоб дізнатися ставлення суспільства до релігії. За його результатами, близько третини громадян (28,7%) відносять себе до Української православної церкви.