Напередодні Дня вишиванок, який відзначатимуть українці вже цього четверга, 17 травня, на ринку справжній ажіотаж. Чого тут тільки немає – і білі, і чорно-червоні, і з синіми квітками. В такому розмаїтті зовсім не складно розгубитися. Аби не блукати між рядами по кілька годин поспіль, звертайте увагу на основне:

Колір

Одна з найголовніших ознак, адже кожен відтінок наділений сакральним значенням. Приміром, білий символізує чистоту, червоний – сонце, вогонь і життєву силу, зелений – природу, рослинність, чорний – мудрість і зв’язок з рідною землею, предками, синій – небо і воду. Кожен з них виступає свого роду оберегом.

Наші предки для захисту від хвороб серця, легенів, проблем зі спиною та поліпшення загального емоціонального стану зазвичай обирали візерунки зеленого кольору. Для захисту кишечника, сечостатевої системи і опорно-рухового апарату використовували червоний колір, а для стимулювання інтелектуальних здібностей – синій.

Візерунок

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Тут важливо дізнатися, який сенс майстриня вклала в орнамент на тій чи іншій сорочці, а не просто хапати швиденько з полиці ту, яка сподобалася найбільше. Відомо, що з рослинних орнаментів найчастіше зустрічаються виноградна лоза, мак, троянда, дуб, лілія, калина, хміль, чорнобривці. Виноград символізує сім’ю, мак – захист людей і худоби від злих сил, троянда – оновлення, лілія – ​​знак дівочої чистоти і невинності. Дуб і калина присутні на вишиванках молодих дівчат і юнаків. Дуб означає розвиток і життя, а калина символізує красу.

Часто вишивають геометричні фігури, квіти або птахів. Геометричні види орнаменту – найстаріші, корінням сягають у слов’янську міфологію. Наприклад, ромб або квадрат, розділений на 4 частини, відноситься до символів Землі і плодючості, хрест, обведений в коло – символ сонця, а рівносторонній хрест символізує бога Вогню.

Можуть інколи зображувати птахів – соловейка чи зозулю, голубів та півнів. Вони означають молодість і нові сили.

Тканина для вишиванки

Найкраще, звісно, лляна. Це тренд всіх сезонів, особливо - домоткане полотно. Однак зустрічаються і більш дорогі сорочки з батисту, шовку. Уникайте синтетики, не надто довіряйте "машинній" роботі, ручна ще ніколи не виходила з моди і жодного разу не підвела свого власника.

Дивіться: як правильно обрати вишиванку?

Як повідомляв портал "Знай.ua", українських "кібервоїнів" щедро нагородять.