За словами спецпредставника Держдепу США з питань України Курта Волкера, навіть ті російськомовні мешканці Донбасу, з якими він зустрічався напередодні, хочуть, щоб Донбас повернули Україні. Про це повідомляє "Голос Америки".

Волкер зауважив, що це повністю суперечить кремлівській риториці.

"Цікаво, що вони всі спілкувались російською. Це, очевидно, етнічні росіяни. Всі проживають тут і всі говорять, що найважливіше – це мир і, що територію необхідно повернути Україні. Вони про це дуже чітко заявляли. Коли ми чуємо від російської влади, що російськомовне населення налаштоване проти України, відчуває загрозу, що це – етнічний конфлікт, – все це, очевидно, не так", – сказав Волкер.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як раніше передавав портал "Знай.ua", спецпредставник державного департаменту США у справах України Курт Волкер віднедавна отримав розширені повноваження, його місію на Донбасі та мандат офіційно продовжили.

"За інформацією джерел, Курту Волкеру продовжили і розширили мандат. Він буде мати не тільки повноваження щодо ситуації на Донбасі, він буде мати широкі повноваження по Україні загалом", - пояснила керівник української служби "Голосу Америки" Мирослава Гонгадзе.

Як відомо, сьогодні, 14 травня, спецпредставник США відвідав тимчасово окупований регіон, в його планах - "побачити ситуацію на місцях і дізнатися про гуманітарну кризу на Донбасі".

Волкер підкреслив, що останній його контакт із росіянами був ще у січні цього року, наприкінці місяця 2018 року він зустрівся із помічником президента РФ Владиславом Сурковим. В ході переговорів сторони так і не досягли домовленості щодо закону про реінтеграцію Донбасу.

Відмітимо, Мустафа Джемілєв, лідер кримських татар, спрогнозував два ймовірні сценарії повернення анексованого Росією Криму. За словами лідера кримських татар, останні вибори, проведені в окупованому Криму, були незаконними.

Вони стали позитивним сигналом щодо реального ставлення місцевих жителів до Кремля.
Джемілєв говорить, що існує лише два сценарії повернення півострова Україні - зміщення Путіна або розпад Російської Федерації.