Президент Петро Порошенко відкликав свій законопроект №8297, яким пропонувалося дозволити припиняти громадянство українців, які мають паспорти інших держав і беруть участь у виборах цих країн. Про це в Facebook повідомила представниця Центру інформації про права людини Олена Луньова.

"Президент України відкликав свій скандальний законопроект про громадянство, що містить загрози втрати громадянства України жителями окупованого Криму", - написала вона.

Відповідна інформація міститься на сайті Верховної Ради. На сторінці законопроекту вказано, що він знятий з розгляду. Раніше президент Петро Порошенко в статус невідкладного вніс у ВР законопроект №8297.

Варто відзначити, що в одному з пунктів документу говорилося, що підставою для втрати громадянства України стане "використання виборчого чи іншого права, наданого іноземним громадянством або виконання обов'язків, покладених іноземним громадянством, що підтверджується даними публічних реєстрів або офіційних видань і сайтів державних органів або органів місцевого самоврядування іноземної держави".

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Окремою нормою в документі прописувалося становище жителів окупованого Росією Криму. Зокрема, мова йшла про те, що отримання російського громадянства жителями Криму в результаті протиправних дій окупаційної адміністрації (російських державних органів і підконтрольних самопроголошених органів, які узурпували владу) не буде вважатися добровільною.

У той же час, пропонувалося, що участь мешканців Криму з російськими паспортами в виборах, організованих окупантами, буде підставою для припинення українського громадянства. У свою чергу Головне експертне управління Ради раніше прийшло до висновку повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Управління відзначає, що підтримує ідею необхідності вдосконалення чинного законодавства України з питань громадянства України, а також загальну спрямованість проекту на підвищення авторитету українського громадянства та встановлення додаткових механізмів запобігання випадків подвійного громадянства, але в той же час вказує на деякі колізії.

Наприклад, експерти нагадують, що згідно Конституції і закону про громадянство Україна не визнає юридичних наслідків подвійного громадянства, проте не забороняє подвійне громадянство як таке. У той же час запропонований президентом законопроект передбачає позбавлення українського громадянства при добровільному отриманню іноземного, але не містить пропозицій про усунення цього протиріччя.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Порошенко жорстко пройшовся по окупантах.