Верховна Рада планує скасувати обов’язкові судово-медичні експертизи померлих. Парламентарі 235 голосами підтримали у першому читанні відповідний законопроект.


Нагадаємо, що 15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", який істотно ускладнив і забюрократизував процедуру проведення судово-медичної експертизи.

Так, до 15 березня в разі смерті людини при невизначених обставин на місце події приїжджали лікарі, які констатували смерть, і слідчі, які відкривали справу за фактом смерті і складали постанову про проведення судово-медичної експертизи. Після цього тіло, разом з цією постановою, могло бути направлено в морг і прийнято на експертизу.

У той же час з 15 березня, експертиза залишилася обов'язковою, але вона може бути проведена тільки на підставі рішення суду, без цього люди не можуть швидко доставити померлого в морг і згодом поховати його. При цьому можна звертатись до суду лише за місцем юридичної реєстрації органу досудового розслідування. Суду дається 72 години на вирішення цього питання, але у цей період тіло не можна буде направити до моргу.

Таким чином, з 15 березня цього року тіло померлого повинно зберігатися у родичів не менше трьох діб.

Народний депутат України Антон Геращенко зазначив, що Верховна Рада допустила помилку, прийнявши поправки до кодексів, що призвело "до певного колапсу в правоохоронній системі". За його словами, виключається норма, згідно з якою слідчий повинен звертатися до суду про проведення експертизи, а не до експерта в той же день.

Скасування цієї норми дасть можливість слідчому, як і раніше, в той же день звертатися до експерта, який вже на наступного дня надасть висновок.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

В сесійній залі з голосу депутати проголосували за поправку народного депутата України Тетяни Юзькова (фракція Радикальної партії), яка запропонувала в статті 243 Кримінального процесуального кодексу в частині 3 виключити останній пункт, який визначаєт обов'язковість призначення судово-медичної експертизи при встановленні причин смерті.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в морзі Миколаївського бюро судово-медичної експертизи знаходяться понад 40 трупів, на розтин яких суди не дають дозвіл. При цьому ситуація посилюється нестачею холодильників для зберігання тіл - морг бюро розрахований на одночасне зберігання 25 тіл.