Із 16 травня по 14 червня мусульмани у всьому світі зустрічають і проводять один із важливих періодів для послідовників ісламу — священний місяць Рамадан. Протягом цього часу на віруючих накладаються різні заборони. Про це повідомляють ЗМІ.

У чому суть Рамадану

Рамадан для ісламу дуже важливий — це місяць обов'язкового посту і молитов, час заробляти вічний Рай.

У Рамадан деякі справи можуть удостоїти великої нагороди: пост, п'ять щоденних молитов (намаз), посту під час Рамадану (ураза), молитва "Таравіх", щира молитва-дуа, вечірній (іфтар) і досвітній прийом їжі (сухур), пожертви та інші добрі справи і вчинки.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Суть посту — очистити людину від пороків і пристрастей, він допомагає людині контролювати негативні емоції та якості, наприклад, гнів, жадібність, ненависть.

Мусульманин, що дотримується посту в місяць Рамадан, виховує свій дух і вчиться бути терплячим шляхом протистояння ницим бажанням і відмови від поганих слів і вчинків.

Відмова від хибних бажань протягом місяця Рамадан допомагає людині утриматися від вчинення всього забороненого, що в подальшому призведе його до чистоти вчинків не тільки під час посту, але і протягом усього життя.

Правила Рамадану

Під час посту, який починається зі світанку і закінчується після заходу сонця, слід дотримуватися встановлених правил, багато молитися і підтверджувати свій намір (ніят) брати участь у цьому святі в ім'я Аллаха.

Ніят вимовляється щодня, між нічною і ранковою молитвою. Він звучить приблизно так: "Я маю намір завтра (сьогодні) здійснити пост місяця Рамадан заради Аллаха".

В ісламі передбачено два нічних прийому їжі: сухур — досвітній і іфтар — вечірній. Щоб за кілька годин літньої ночі не перевантажити шлунок і в той же час зарядитися енергією на довгий голодний день, не рекомендується їжу відразу ж запивати водою, розбавляючи шлунковий сік. Попити потрібно приблизно через годину, коли з'явиться відчуття спраги.

Рамадан — священний місяць для переосмислення життя, очищення душі і тіла, тому без щоденних молитов (намазів) Аллах не зарахує виконання релігійного боргу.

Що порушує пост

У священний місяць Рамадан порушують посаду і потребують спокути (кяффара) такі дії — умисне куріння, прийняття їжі, рідини, ліків і всього того, що придатне до вживання, а також навмисна подружня близькість.

Вимагають спокути і такі обставини, які порушують пост: попадання ліків всередину організму через ніс і вуха; використання клізми; навмисний виклик блювоти; початок менструації або післяпологового періоду; попадання води в носоглотку при здійсненні обмивання.

Дивіться сюжет про подію