У Константинопольського Патріархату немає виняткових повноважень у питаннях автокефалії УПЦ. Про це у своєму інтерв'ю виданню "Православне Життя" заявив Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич).

Коментуючи повідомлення про те, що урядовці заявляють, що "Вселенський Патріархат починає процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ", Митрополит Антоній повідомив:

"Це словосполучення з'явилося в наших ЗМІ, але його немає в офіційних документах Константинопольського Патріархату. Таким чином, це або самообман, або спроба видати бажане за дійсне. Також не виключаю, що політики, які заявляють подібне, введені в оману власними недобросовісними радниками".

Так само владика нагадав, що Константинопольський Патріархат зробив заяву, що, отримавши петиції політичного керівництва України про дарування автокефалії, буде тісно спілкуватися і координувати свої дії зі своїми сестринськими Православними Церквами з цього питання.

Іншими словами, буде розглядатися саме питання, а не початок будь-яких процедур для нібито "надання автокефалії УПЦ".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

На питання редакції що було б, якщо б Патріархат все ж видав якийсь документ, що проголошує автокефалію в односторонньому порядку, митрополит у свою чергу зауважив, що "якщо б таке сталося, це означало б розкол світового Православ'я і тому сумнівно, щоб Вселенський Патріархат на таке зважився, як і інші Помісні Церкви, особливо ті, які, як і УПЦ, пережили або переживають трагедію розколу".

Митрополит Антоній також упевнений, що в нашій же країні, що переживає зараз безпрецедентне за всю сучасну історію України політичне протистояння та військові конфлікти, політичне рішення цього питання тільки посилило б громадські міжусобиці. Крім того, він повідомив, що зараз практично всі Помісні Церкви висловлюють підтримку Української Православної Церкви і вірність канонічному порядку.

Віруючим митрополит побажав не панікувати і не поширювати чутки.

"Тим же, хто проводить час в інтернеті, ретельно варто перевіряти отриману інформацію і не транслювати так звані вкидання. Саме зараз ми всі повинні бути максимально відповідальні за свої слова і діяння і не ставати знаряддям в чужих зловмисних руках. Віруючим сьогодні слід згуртуватися навколо нашого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Онуфрія, довіритися Священноначалія нашої Церкви і підтримати його молитвою".