До Дня вишиванки, який українці святкують вже в цей четвер, Знай.uа розібрався, які традиції необхідно враховувати при виборі національної сорочки і як правильно її зберігати.

Фахівці, які працюють з українським національним костюмом, наполягають: називати старовинні екземпляри "вишиванками" некоректно. Це слово з'явилося відносно недавно, сільські бабусі, з якими спілкуються етнографи, його не знають. Замість цього вони вживають вираз "вишита сорочка". Проте функція і сучасних вишиванок, і старовинних вишитих сорочок однакова — це повсякденний одяг.

Зараз вишиванка повертається в живу масову культуру. Цьому сприяють і такі ініціативи, як День вишиванки. Завдяки інтересу до цього предмету одягу з'являється все більше майстерень і брендів, які надихаються традиціями і при цьому шиють сучасні речі.

Величезний вибір вишиванок

Фахівці виділяють від 15 до 24 етнографічних регіонів України, і в кожному з них свої улюблені поєднання кольорів, візерунки і щільність вишивки. Наприклад, на Західному Поділлі, зокрема, на Тернопільщині густо зашивали рукава з переважанням чорного кольору, а на Поліссі віддавали перевагу червоним орнаментам.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Яскравим прикладом трансформації традицій є сорочка Полуботка — чоловіча сорочка з широко розшитою планкою в жовто-блакитних тонах. Розповідають, що її носив гетьман Павло Полуботок, якого нібито поховали в ній. Однак ще на початку XX століття мистецтвознавець Стефан Таранушенко з'ясував, що такого типу сорочки спочатку вважалися жіночими і були поширені серед фінно-угорських народів. А про сорочці Полуботка заговорили сто років тому, коли нащадки гетьмана показали такий одяг на виставці історичних старожитностей.

Як зберігати старовинні сорочки

Коли сорочки висять на вішалках, тканина на плечах витягується і вигоряє. Краще зберігати їх складеними в рулон, при цьому речі займають менше місця. При цьому сорочки потрібно провітрювати, сушити, давати тканині дихати.

Ні в якому разі не можна прати вишиті сорочки в машинці. Не можна використовувати агресивні пральні порошки. Не можна пересушувати. Не можна гладити накрохмалену сорочку — пожовтіє. Якщо сорочка подерта, краще всього залатати її конопляними або лляними нитками. Якщо на сорочці є плями, можна спробувати обережно вивести їх кисневим відбілювачем, хлорні відбілювачі — під забороною, вони роз'їдають тканину.

Раніше портал "Знай.uа" писав про те, як вибрати ідеальну вишиванку.