Сьогодні, 17 травня, вся Україна відзначає День вишиванки. Зі святом вже привітали глава держави Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

На своїй сторінці в Facebook Президент опублікував сімейне фото в національних нарядах і зазначив, що в його будинку прийнято шанувати культуру і традиції. Він також додав, що вишиванка залишається символом патріотизму і чистоти.

"Нехай і надалі вишита сорочка залишається символом чистоти, символом роду і любові до своєї землі, своєї Батьківщини", - побажав Президент.

#ДеньВишиванки

Споконвіку в українських родинах майстерність вишивання сорочок передавалася від матері до доньки, що символізувало єдність поколінь та єдність усього народу. Так і прабабуся Марини Катерина Нікіфорівна передала любов до національного вбрання своїй доньці Ганні Тимофіївні, а Марина своїм донькам - Саші та Жені. Нехай і надалі вишита сорочка залишається символом чистоти, символом роду та любові до своєї землі, своєї Батьківщини. З Днем вишиванки!

Posted by Петро Порошенко on Wednesday, 16 May 2018

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

До привітань приєднався і глава уряду. "Орнаменти душі кожного українця! Вітаю всіх з Днем вишиванки!" - написав Гройсман.



У вишивці сакральне значення має все - від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділля передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.

Вишиванка вважається оберегом від усього поганого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси і міцного здоров'я, а також щастя. В Україні вишивка також символізує і сімейну пам'ять, вірність і любов в сім'ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя і свободу в орнаменті вишивок.

Кожен регіон мав свої візерунки. Легко упізнати Борщівську вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда, що під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тому жінки з навколишніх сіл поклялися протягом 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки.

Буковинська сорочка завжди з яскравими квітами. Космацька - з помаранчевими і жовтими фарбами. Полтавчани люблять вишивати білим по білому. Мали вишивальниці і своє свято - День Варвари 17 грудня. У цей день не можна було ні прибирати, ні прати, ні глину місити, а тільки вишивати.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, кому з голлівудських зірок полюбилося українське національне вбрання.