Сьогодні, 17 травня Верховна Рада ухвалила закон № 2386а-1 про трансплантацію анатомічних матеріалів людині. Свої голоси за документ віддали 255 народних депутати.

Посмертне донорство (презумпція не/згоди)

Кожна людина може добровільно погодитися чи відмовитися від посмертного донорства. У першому випадку потрібна письмова заява, позначка у паспорті або посвідченні водія та внесення даних до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

В іншому - назвати довірену особу, яка після смерті людини оприлюднить її згоду чи заборону на трансплантацію її анатомічних матеріалів.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Донорство у світі

Окрім того, забороняється використання анатомічних матеріалів, якщо нема у кого спитати дозволу; проти суд, правоохоронці або судмедексперт. Не можуть посмертно бути донорами ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними а також ті, особистість яких невстановлена.

Основні документи (реєстри)

волевиявлення щодо посмертного донорства,

“довірених” осіб, які згодні на посмертне донорство тих, кого вони представляють,

анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів,

живих донорів,

живих донорів гемопоетичних стовбурових клітин,

реципієнтів,

осіб з трансплантованим анатомічним матеріалом,

медзакладів, уповноважених на трансплантування,

трансплант-координаторів.

Визначення донора

Відбувається автоматично, за Єдиною системою трансплантації. Для пошуку пари треба врахувати низку показників, приміром імунологічну сумісність, наскільки екстрено потрібна трансплантація, відстань тощо. Пріоритет буде надаватися неповнолітнім реципієнтам та живим донорам, які раніше надавали свої анатомічні матеріали.

Історія донорства

При цьому, коли пару донор-реципієнт визначено, дані не можна змінювати (крім випадків, коли лікарі визнали трансплантацію неможливою або реципієнт відмовився).

Пільги для донорів

Право на підтримку держави

безоплатне медобстеження, медична допомога у разі хвороб чи погіршення здоров’я

3 дні оплачуваної відпустки (їх можна долучити до планової відпустки).

відшкодовується шкода з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування тощо.

Трансплантація в Україні

Важливо! Якщо людина стала інвалідом внаслідок втрати органу, вона має право на пенсію по інвалідності незалежно від тривалості страхового стажу. У разі смерті людини її непрацездатні родичі отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника - так само незалежно від страхового стажу особи.

Заборони і покарання

Заборонено пересадку тваринних органів, але допускають медвироби, що виготовлені з анатомічних матеріалів тварин та використовуються для імплантації.

Заборонена торгівля анатомічними матеріалами людини - проте держава може віддячити тим, хто став донором за життя.

Не дозволяється також рекламувати людські органи, документом посилюється відповідальність за вилучення у людини шляхом примушування або обману її анатомічних матеріалів для трансплантації - це тягнутиме позбавлення волі до 5 років. Якщо потерпілий перебував у безпорадному стані або в матеріальній чи іншій залежності від винного - передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на 5-7 років.

Незаконна торгівля анатомічними матеріалами може стати причиною ув'язнення до 5 років.

Такі порушення, вчинені за попередньою змовою групою осіб, передбачають позбавлення волі на 5-8 років.

Дивіться: Трансплантація органів в Україні: закон чи чорний ринок?

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, скільки заробляють українки на сурогатному материнстві.