У понеділок, 21 травня, всі православні християни відзначають День апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Житіє Іоанна Богослова

Апостол Іоанн Богослов — улюблений учень Ісуса Христа і автор «Одкровення Іоанна Богослова». Ісусу в ньому подобалася незаймана чистота і любов, яка не знала меж. Іван ходив скрізь за Спасителем і не розлучався з ним ні на хвилину. Він був свідком чудових миттєвостей і сумних днів Христа. Після того, як Учителя розіп'яли, Іван дбав про Богородицю до її останнього дня.

Після цього він вирушив по містах нести людям слово Боже. В попутники обрав свого учня. Під час морської подорожі стався шторм. Іоанн два тижні провів у морській безодні, після чого його викинуло на берег. Весь цей час Вчитель підтримував у ньому життя.

Проповіді святого супроводжувалися різними чудесами. Кількість віруючих зростала. В ті часи почалися переслідування християн. Апостола заарештували і засудили до смертної кари. Як не намагалися його вбити, він залишався живим і неушкодженим. Тоді мучителі заслали Іоанна на далекий острів, де він прожив багато років.

Після повернення в Ефес святий написав Євангеліє. Всю решту життя він проповідував і навчав душ, що заблукали на істинний шлях. Іоанн прожив понад століття.

Житіє Іоанна Богослова цілком природним чином зробило його патроном усіх, хто має відношення до книг і книговидавництву. Крім письменників, редакторів, видавців, кнігопечатніков своїм покровителем його вважають продавці книг і працівники паперової промисловості.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Крім того, вважають, що молитва, виголошена святому апостолу Іоанну Богослову, рятує від отруєння, адже і сам Апостол Іоанн, викликаний до Риму імператором Доміціаном, прийняв отруту, яка на нього не подіяла.

Щороку з могили святого апостола Іоанна в цей травневий день виступав тонкий прах, який віруючі збирали і зцілювалися від хвороб. Тому православна церква святкує пам'ять святого апостола Іоана Богослова в цей день — 21 травня за новим стилем.

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що 20 травня християни католицької віри святкують День Святого Духа або П'ятидесятницю (Pentecost) — важливе церковне свято, що відзначається на 50-й день після свята Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів.