Зазначимо, ще кілька років тому, подібні винаходи можна було вважати вигадкою фантастів. Зараз же, це реальність.

На черзі ще одна геніальна розробка — портативний 3D-принтер, який майже миттєво може відновити шкірний покрив після глибокої рани.

Пристрій створили дослідники з Університету Торонто. Як повідомляють винахідники, на загоєння потрібно всього лише дві хвилини.

Представлений 3D-принтер оперативно допоможе тим, хто отримав пошкодження всіх трьох шарів шкіри: епідермісу, дерми і гіподерми (підшкірної клітковини).

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Зазвичай такі рани потребують трансплантації здорової шкіри, яку пересаджують на поверхневий епідерміс і частина дерми. Але якщо пошкоджений занадто велику ділянку шкіри, де взяти таку кількість біоматеріалу? Так, існують замінники шкіри, але вони не отримали широкого застосування в клінічних умовах.

"Ті биопринтеры, які зараз існують, занадто великі, повільні, дорогі і малоефективні", — зазначив Аксель Гюнтер, керівник дослідницької групи.

У той же час пристрій канадських дослідників позбавлена таких недоліків, додає вчений. Їх 3D-принтер схожий на диспенсер зі скотчем. Однак замість рулону клейкої стрічки він має мікроскопічний апарат, який виробляє біоматеріал, який містить, зокрема, колаген, найпоширеніший білок в дермі, і фібрин, який сприяє загоєнню ран.

Принтер має розміри невеликої коробки для взуття і важить менше кілограма. Крім цього, щоб ним користуватися, не потрібні якісь спеціальні поглиблені знання. Дослідники планують додати декілька функцій, а також збільшити площу, яку одночасно зможе обробляти 3D-принтер. Попереду — клінічні досліди на людях (принаймні вчені на це сподіваються), і, нарешті, революція в лікуванні опіків.

Нагадаємо, це далеко не все, що може надрукувати 3D-принтер. Британії лікарі госпіталю Моррісон змогли спсти життя пацієнту, у якого була ракова пухлина, з допомогою 3D-принтера. Відзначається, що 71-річному Пітеру Мэггзу раку довелося видалити половину грудної кістки і три ребра, проте його вдалося врятувати завдяки печатки органу на 3D-принтері.

Раніше в подібних випадках хірурги відливали протез з медичного цементу під час операції, проте технологія 3D-друку дозволила виготовити імплант з титанового сплаву і скоротити час операції на дві години.

Повідомляється, що при виготовленні протеза використовувалася комп'ютерна томографія грудної клітини пацієнта. Це один з перших випадків друку протезів.

Медики розповіли, що операція тривала 8 годин і пройшла успішно, що дозволить використовувати цю технологію в майбутньому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 3D-принтери будуть друкувати таблетки для конкретного пацієнта з урахуванням його персональних особливостей і захворювань.