Близько двох з половиною мільярдів років тому на Землі відбулася подія, відоме як "киснева катастрофа". Катастрофою вона, втім, стало для живих організмів, що населяли тоді Землю, в той час як для переважної більшості населяють Землю сьогодні видів саме вона подарувала можливість з'явитися.

Про це повідомляє "Сьогодні".

У новому дослідженні фахівці пов'язали різке збільшення кількості кисню в атмосфері з появою континентів.

Фахівці з США, Швейцарії та ПАР проаналізували земні породи, вік яких становить мільярди років, і прийшли до висновку, що киснева катастрофа, по всій видимості, збіглася за часом з періодом, коли континенти вперше з'явилися над поверхнею води. Вчені не схильні вважати, що це було збігом.

За припущенням авторів нового дослідження, в момент, коли перші ділянки суші "спливли" над морем, Земля стала відображати значно більше світла і, як наслідок, менше нагріватися.

Якщо вода практично повністю вбирала сонячні промені, то континенти залишалися порівняно холодними, а коли на них з'явився білий сніг, що відображає Сонце ще краще, процес охолодження прискорився ще більше, на певному етапі Земля замерзла майже повністю.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Варто відзначити, що раніше експерти розповіли, що якщо Третя світова війна все ж таки почнеться – з яких причин та коли саме це станеться? Відповіді на ці питання спробували відшукати науковці Королівського інституту міжнародних відносин (Великобританія).

Експерти припускають, що до 2027 року Росія буде здатна захищати власні кордони і при цьому розгортатиме незначні військові кампанії. Але коли справа дійде до масштабного зіткнення, може не вистояти:

"З огляду на існуючі економічні обмеження і прагнення керівництва уникати витрат на надмірне нарощування збройних сил, про оборонно-промислове виробництво у масштабі, розмірному гонці озброєнь, просто не може бути й мови", - вважають науковці.

Головна проблема – оборонна промисловість РФ. Поки що Кремль не здатний модернізувати виробництво настільки, аби дотягти до потрібного рівня військових досліджень та розробок. Існують також структурні недоліки, такі як низька продуктивність праці, а також провальні механізми контролю якості.

Парадокс – саме на оборонку Путін виділив левову частку російського бюджету, відібравши гроші у соціально незахищених верств населення. Демонстрував "новітні ракети", на паради виводив танки, а на ділі всі ці зразки просто не пройшли жодного випробування успішно. Але це завбачливо залишили у таємниці. Поки у справу не втрутився Пентагон і не викрив всі сумнівні проекти президента РФ на весь світ.

Чи буде Третя світова війна? Думки експертів

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що жахливі пророцтва Ванги продовжують збуватися.