Народне свято Сидор Бокогрій відзначається 27 травня 2018 року (дата за старим стилем – 14 травня). Вірні православної церкви в цей день вшановують пам'ять мученика Ісидора Хіоського і Ісидора Твердислова, Ростовського чудотворця. «Бокогрієм» люди назвали свято тому, що з цього дня переставали дути північні холодні вітри.

Історія Сидора Бокогрія

Мученик Ісидор народився у III столітті в Олександрії. Пізніше переїхав на острів Хіос. Служив в полку Римської імперії. Як істинний християнин, був лагідним чоловіком і вів благочестивий спосіб життя. За наказом імператора Декія православних людей змушували поклонятися язичницьким божествам. Ісидор уникав подібних дій, і на нього донесли воєначальникові Нумерію. Його заарештували і катували.

Під час тортур Ісидор радісно прославляв Ісуса. Розгніваний воєначальник наказав відрізати йому язика. Але він продовжував так же виразно вимовляти слова, а Нумерій втратив мову. Після цього Ісидора обезголовили і кинули його тіло за міською стіною. Це трапилося в 251 році. Останки мученика таємно поховали християни.

Ісидор Твердислов походив з багатої католицької сім'ї, яка проживала в Німеччині. Він роздав свою спадщину і відправився подорожувати по світу. Відвідав Русь, прийняв православ'я і зупинився в Ростові, в хисткою халупі з гілок. Вдень він проводив на вулицях міста, а ночами повертався до оселі і молився.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

За подвиг в ім'я Христа Ісидор удостоївся дару передбачення і чудотворення. Через час його стали шанобливо називати Твердословом тому, що його слово було твердим. Те, що він говорив, неодмінно збувалося. У 1474 році блаженний Ісидор відчув швидку смерть. Він пішов у свій дім, де тихо помер у повній самоті. У момент його смерті по місту розлився дивний аромат.

Традиції та обряди на Сидора Бокогрія

У цей день висаджують розсаду огірків у відкритий грунт. Зустрічають стрижів і ластівок – провісників справжнього тепла. Читають замовляння на багатство.

Прикмети та повір'я

Холодний і вітряний день віщує поганий урожай огірків.

На Сидора Бокогрія холодно, значить, літо буде прохолодним.

Ластівки високо в небі парять – до погожих днів.

Стрижі та ластівки з'являються зграйками – холодів більше не буде.

Якщо при вигляді першої ластівки вмитися молоком, то молодість і краса збережуться надовго.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що в 2018 році Трійця припадає на 26, 27 і 28 травня. У ці дні, які традиційно є вихідними, погода не буде стабільною, дощі припиняться тільки в понеділок.