День Святої Трійці - одне з дванадцяти найважливіших після Пасхи свят у православ'ї, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці. Свято присвячене прославлянню Святої Трійці, а літургійні читання і проповіді в цей день розкривають християнське вчення про троїстість Бога.

Коли святкують Трійцю 2018

День Святої Трійці або П'ятидесятницю відзначають на 50-й день після Великодня. У 2018 році православні святкують Трійцю 27 травня.

В Україні День Святої Трійці вважається важливим церковним святом, тому в цей день оголошений державний вихідний. Оскільки свято припадає на неділю, понеділок, 28 травня, наступний за нею, також буде вихідним. Тобто в кінці травня в українців буде три вихідних: 26, 27 і 28 травня 2018 року.

У католицькій традиції П'ятидесятниця і Трійця розділені. Свято Трійці відзначають на 7 день після П'ятидесятниці (57-й після Пасхи). Однак 2018 році День Святої Трійці у православних і католиків збігається.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Традиції свята Трійці в Україні

У День Святої Трійці у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих і красивих служб у році. Після літургії служиться велика вечірня, на якій співаються стихири, що прославляють зішестя Святого Духа.

Вже багато століть зберігається традиція на Трійцю прикрашати храми і будинки свіжоскошеною зеленню, гілками і квітами, які символізують оновлення душі. З цієї причини в народі свято часто називають Зеленою неділею.

З нагоди свята прийнято готувати страви з яєць, молока, свіжої зелені, домашньої птиці і риби. Печуть короваї, пироги, млинці. На святковий обід запрошують близьких людей і родичів.

За народними традиціями, виходячи з церкви, люди намагались захопити траву з-під ніг, щоб додати до сіна, закип'ятити з водою і пити цілющу воду. З листя дерев, що стояли в церкві, деякі вили вінки і використовували як обереги.

В народі свято Трійці завжди було любимо молодими дівчатами. У цей день прийнято плести вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім дівчата йшли в ліс гуляти. Коровай, спечений з нагоди свята, роздавали в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і зберігали до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм в нову сім'ю благополуччя і любов.

Субота перед П'ятидесятницею вважається поминальним днем. Люди в храмах ставлять свічки за упокій померлих родичів і забираються на кладовищах.

Раніше портал "Знай.uа" писав, чого категорично не можна робити на Трійцю-2018.