Психолог з Університету Ліверпуля Ерік Робінсон опанував дивний прийом для зниження ваги. Втім, цей інструмент є у всіх нас, але люди часто їм просто не користуються. Це - наша пам'ять. Про це повідомляють ЗМІ.

Люди, які сидять на дієті, вважають, що вони ведуть війну зі своїм шлунком. Робінсон та інші психологи впевнені, що за появу апетиту відповідають у рівній мірі, як наша травна система, так і мозок.

Причому мозок бере в цьому процесі дуже важливу роль. Якщо, наприклад, ви добре пам'ятаєте, що з'їли протягом дня, ви менше будете відчувати голод і втрачати вагу.

Який же механізм цього процесу?

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Ідея, що апетит пов'язаний із пам'яттю, частково виникла під час спостережень за пацієнтами з антероградною амнезією. Цей стан виникає через порушення в переході спогадів із короткострокової в довгострокову пам'ять.

Ви можете довго і душевно розмовляти з такою людиною, але через 20 хвилин вона поняття не буде мати, хто ви такий.

З'їв і забув?

Те ж відбувається у них і з їжею. В одному з ключових досліджень цієї патології брали участь колишній музикант і колишній банкір.

У обох пацієнтів антероградна амнезія виникала внаслідок герпесвірусної інфекції, яка пошкодила частину скроневої кори, що відповідає за формування нових спогадів. Пацієнтам пропонували бутерброди і торт, які вони могли їсти, поки не наїдяться.

Після цього тарілки прибирали, але через 15 хвилин перед ними знову ставили їжу. На відміну від здорових учасників експерименту, які відчували, що більше з'їсти не можуть, пацієнти з амнезією спокійно поглинали страви вдруге. Через декілька хвилин їм знову пропонували той же набір їжі.

Пацієнти з амнезією, так само як ми, відчували меншу спокусу до страви, яку вже пробували, хоча і не пам'ятали того, що їли її.

Цей факт дозволяє припустити, що система сенсорної обробки їжі в них функціонує нормально, хоча свідомих спогадів про те, що вони тільки-що з'їли цей продукт, у них не залишаеться. Без цих спогадів вони продовжують відчувати голод, хоча їх шлунок повний.

Насолоджуйтеся їжею

Саме з цієї причини дослідники шукають способи посилити сенсорну пам'ять про їжу.

Дивіться сюжет про їжу

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", від цих продуктів краще відмовитися влітку.