Православні християни 28 травня святкують другий день Трійці - Духів день. Ці великі свята розглядаються православною церквою як єдине свято П'ятидесятниці – зіслання Духа Святого на апостолів, яке сталося на 50-й день після Воскресіння Христового. Що необхідно зробити в День Святого Духа – дізнайтеся з нашої статті.

Історія свята

Після Воскресіння Господнього його учні жили в очікуванні свята. 40 днів Господь являвся їм по одному і коли вони збиралися разом. На очах учнів він піднявся над землею, давши надію, що в останній день світу він повернеться. Прощаючись, Господь обіцяв послати їм утішителя - Святого Духа, що походить від Бога-Отця.

На десятий день після вознесіння Ісуса Христа, коли учні і Діва Марія були в Сіонській світлиці, вони почули сильний шум. В повітрі з'явилися яскраві язики вогню, що тріпотіли, який був однієї природи з благодатним вогнем. Він світив, не обпалюючи. Носячись над головами апостолів, язики вогню опустилися на них і погасли.

Після цього всі, хто був у світлиці, відчули незвичайну силу, що діє в них. На апостолів зійшов Святий Дух. Вони заговорили на мовах, якими раніше не володіли. Це було дарування, необхідне для проповіді Євангелія по всьому світу.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Що потрібно зробити в День Святого Духа

Запасатися цілющими (лікарськими) травами і квітами. Зібрані і засушені в цей день рослини, володіють високими цілющими властивостями. Прийнято вважати, що вогонь сходить з неба і знищує в цей день всю нечисть. Саме з трав, зібраних у День Святого Духа, знахарки готували (для вигнання бісів), спеціальний трав'яний порошок.

У цей день потрібно "годувати землю" - в селах Духів день вважався жіночим святом. Заміжні жінки збиралися на околиці села, накривали на землі скатертину, веселилися, співали і водили хороводи. Цей народний обряд покликаний виявляти шану і повагу до землі.

В День Святого Духа потрібно змивати з себе гріхи колодязною водою, обмиватися ж у водоймах не можна було (до речі, купатися у відкритих водоймах не можна на Трійцю і три дні після неї, а значить, і в Духів день).

У цей день прийнято було приносити додому з церкви, освячені березові гілочки, які ставили в ньому, для захисту від злих сил. Коли березові гілочки висихали, їх зберігали в затишному куточку.

Так само в цей день людьми було прийнято поклонятися землі, деяким із них вона відкривала свої таємниці. Робилося це так - після вечірньої молитви вони припадали до землі вухом і прислухалися, чи не відкриє вона їм свої таємниці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", що гороскоп віщує день повний бадьорої енергії і сили, спрямованої в позитивне русло.