Біологи наочно продемонстрували, як за лічені хвилини лише з однієї клітини відновлюється цілий організм.

Вчені зафільмували регенерацію одноклітинної гідри, яка з одного шматочка повністю відновлюється, що говорить про "генетичну пам'ять".

Читайте також: Унікальна риба здатна відновити тканини серця

Результати досліджень та відповідне відео науковці опублікували в журналі Cell Reports та на сайті EurekAlert.

Якщо гідру розділити на шматочки, кожен з них може перетворитися у повноцінний організм. Фрагмент "пам'ятає", якою має бути структура тіла, де повинна бути "голова", а де, наприклад, "нога".

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Раніше біологи вважали, що подібні процеси відбуваються завдяки хімічним сигналам. Проте нові дослідження показують, що ключову роль тут відіграє мережа білкових волокон, які підтримують форму тіла гідри.

Волокна направляють розподіл нових клітин, а штучна зміна структури мережі може призвести до порушень в розвитку нових організмів.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", вчені показали на відео, як розвивається одноклітинний слизовик. За допомогою даної зйомки автори ролика намагалися з'ясувати, яким чином слизовик, позбавлений мозку, приймає рішення, в який бік "тримати шлях".