Цього року нормативи споживання тепла, газу і електрики зменшили. На 1 кв. м нормою буде не 5,5 куб. м газу для опалення, а 5. Для квартир і будинків із лічильниками тепла норматив став 0,043 Гкал замість 0,0548. Для тих, хто користується електрикою для обігріву, норматив зменшили з 65 кВт/год. до 51 кВт/год.

Рішення про такі зміни в Кабміні прийняли сьогодні. Його пояснили вимогами МВФ.

"Нові нормативи діятимуть із травня. Зменшення нормативів — це наступний етап підняття цін на комунальні послуги. Ці нормативи здебільшого стосуються пільговиків. У них ліміти по використанню газу, електрики, тепла. Як тільки виходять за ці ліміти, мають платити більше. Тому з наступного опалювального сезону пільговики або платитимуть більше, або сидітимуть у холодному житлі", - каже спеціаліст із енергетики Володимир Бутко.

Читайте також Юрист назвав найгірший сценарій для комунальних боржників

За його словами, є висока ймовірність, що надалі влада використовуватиме прийом зменшення нормативів як альтернативу підняттю цін на комунальні послуги.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Ефект буде таким самим як і підвищення цін, але звучатиме краще. Наступним етапом може бути збільшення нормативів на споживання електрики", - каже спеціаліст.

Зниження нормативів на опалення — це намагання уряду урізати витрати на субсидії, вважає юрист Руслан Терновий.

"Справа в тому, що зараз на це йдуть чималі кошти. Якщо нормативи тепла знизити, то можна або відсікти деякі категорії людей, або ж ті люди стануть менше використовувати ресурсу. Таким чином витрати зменшаться. Також такий крок може свідчити про поступовий перехід до монетизації субсидій", - каже юрист.

Нагадаємо, за останній рік комунальні тарифи виросли у три рази. Найдорожчим у платіжках стало централізоване опалення.

Як повідомляв портал "Знай" раніше, боржникам за комунальні послуги нараховуватимуть пеню.