Експерт у сфері кібербезпеки фірми Asterix Пітер Хенвей запевняє, що прослуховувати смартфони можна за допомогою активації спеціальних слів‐тригерів. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Відомо, що більшість додатків запитують доступ до мікрофону пристрою. Запис і обробка даних часто відбувається після проголошення слів-тригерів. Наприклад: "Привіт, Siri" і "Окей, Google". Хенвей вважає, що подібні механізми можуть працювати і в інших додатках.

Фахівець припустив, що Facebook або Instagram також можуть використовувати безліч слів-тригерів, які аналізують мову власника смартфона.

"Це має сенс із точки зору маркетингу, а закони та угоди про використання продукту таке дозволяють, тому я б припустив, що вони це роблять, але немає ніякого способу це перевірити", — заявив дослідник.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Журналіст видання перевірив цю теорію. Протягом п'яти днів він вимовляв слова, які могли б стати "зачіпкою" для шпигунського механізму. У підсумку спрацювали його фрази про навчання і покупки дешевих сорочок. У стрічці новин стала з'являтися реклама різних навчальних закладів і дешевого одягу.

Тим не менш, експерт фірми Хенвей Asterix припустив, що отримані дані компанії не продають рекламодавцю, а обробляють їх самостійно. Він висловив упевненість, що інформація використовується в основному для таргетування реклами, а не для передачі спецслужбам.

Компанії Facebook і Google отримали позови від генпрокуратури штату Вашингтон. Причиною стало те, що вони не зберегли інформацію про осіб та організації, політична реклама яких була розміщена на онлайн‐платформах, починаючи з 2013 року. Організації зобов'язані надати необхідні дані відомству протягом 20 днів.

Нагадаємо, китайський гігант Xiaomi представила пристрій під назвою Xiaomi Mijia Mosquito Repellent - гаджет, який може захистити від комарів та інших видів комах.

Дивіться сюжет про технології

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", Instagram дозволить постити годинні відео.