Вже цього року в Україні теоретично повинні запустити накопичувальну систему пенсій. Як анонсували в Міністерстві соціальної політики, учасниками нової системи стануть близько 4,5 мільйона громадян.

"У разі залучення до участі застрахованих осіб у віці до 35 років на дату введення сплати страхових внесків та встановлення розміру внесків на рівні 2% в перший рік введення з поступовим його збільшенням на один відсоток до 7%, чисельність учасників в перший рік складе 4,6 млн застрахованих осіб", - йдеться у повідомленні.

Пенсійний вік

Співробітники відомства прогнозують, що вдасться залучити 8,3 млрд грн страхових внесків. При цьому на сьогоднішній день розміри внесків і вік учасників є темою для дискусій.

"Відповідно, обсяг коштів, акумульованих пенсійними фондами, і кількість учасників буде залежати від прийняття остаточної моделі другого рівня пенсійної системи", - додали у міністерстві.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Дивіться: як працює накопичувальна система пенсій?

Як працює накопичувальна система?

Кошти можуть накопичуватися як на рахунках Накопичувального фонду, так і на індивідуальному пенсійному рахунку недержавного пенсійного фонду. Учасники накопичувальної системи зможуть накопичувати кошти у недержавних пенсійних фондах не одразу, а лише через два роки після запровадження страхових внесків до Накопичувального фонду (звичайно, якщо ця норму закону залишиться без змін).

При цьому всі страхові внески учасників накопичувальної системи будуть інвестувати не пенсійні фонди самотужки, а окремі компанії з управління пенсійними активами. Компанія з управління активами буде здійснювати свою діяльність як професійний учасник фінансового ринку та обиратися за результатами конкурсу. Її завданням буде отримання інвестиційного доходу на користь учасників та збереження вартості їх активів.

Середня пенсія в Україні

Якщо накопичувальна система почне працювати, учасник може отримати довічну пенсію або одноразову виплату на додаток до пенсії у межах солідарної системи.

Розрахунок пенсійних виплат

Отримувати довічну пенсію особа буде згідно з умовами договору страхування довічної пенсії. Розмір такої пенсії буде розраховуватися страховою організацією, враховуючи, серед іншого, суму накопичень, інвестиційний дохід від цих сум, а також середню величину тривалості життя для чоловіків та жінок.

Системи пенсійної реформи

Дивіться: перерахунок пенсій в Україні

Як повідомляв портал "Знай.ua", Супрун анонсувала спецпограму для медиків.