Абсолютно несподіване пояснення загадковій посмішці Мони Лізи з полотна авторства Леонардо да Вінчі дав британський мистецтвознавець Джонатан Джонс.

Він вважає, що зображена на картині жінка хворіла на сифіліс, передає The Guardian.

На такий висновок Джонса підштовхнули кілька спостережень. Насамперед, Ліза Герердіні, ймовірним портретом якої і є легендарна "Джоконда", була дружиною торговця шовком із Флоренції Франческо дель Джокондо. Її ім'я згадується у бухгалтерських книгах флорентійського монастиря у зв'язку з тим, що вона купувала в місцевій аптеці acqua di chiocciole - воду равликів. На той час її використовували для лікування сифілісу.

Читайте також: "Мона Ліза" виявилася з подвійним "дном"

Наступним підтвердженням своєї теорії мистецтвознавець називає той момент, що в 1503 році, коли да Вінчі малював портрет з Герардіні, це венеричне захворювання в Європі було дуже поширеним. Існує припущення, що інфекцію привезли учасники експедицій в Америку в 1492 році.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Третє, на що вказує Джонс, говорячи про свої припущення, є пейзаж, на фоні якого зображена жінка. Мовляв, позаду героїні намальоване море, за яким видно гори. Вони є символом Нового світу, звідки мореплавці привезли сифіліс.

Цікаво, що портрет загадкової флорентійки вже багато років не дає спокою науковцям, і кожен знаходить у ньому щось нове. Так, наприклад, минулої весни італійський науковець Сільвано Вінчеті припустив, що на полотні "Джоконда" митець написав андрогіна, напівчоловіка-напівжінку. У портреті Лізи Герардіні він знайшов риси передбачуваного коханця художника і його підмайстра Джана Джакомо Капротті.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", вчені озвучили два можливих шляхи походження сифілісу.