Як відомо, 14 червня в Росії стартує Чемпіонат світу з футболу. За інформацією віце-спікера України Ірини Геращенко, близько 5 тисяч українців мають намір відправитися в країну-агресор, щоб взяти участь в цій спортивній події.

Чи варто Україні застосовувати якісь заходи до таких громадян? Карати? Перевиховувати? Перевіряти після повернення з РФ на випадок, якщо вони були завербовані ворожими спецслужбами? Чи слід повністю заборонити виїзд громадян України до Росії?

З цього приводу висловилися письменники Юрій Винничук і Оксана Забужко. Передає Обозреватель.

Так, Юрій Винничук вважає, що народ просто одразу відправляється в левову пащу, і швидше за все багатьох посадять.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Я не знаю, чи можна їх за щось покарати. Але нехай їдуть. Когось з них обов'язково звинуватять у шпигунстві і посадять, а ми тут будемо шукати, на кого їх обміняти", - зазначає письменник.

"Я не розумію, як можна їхати в Росію. Це небезпечно. Ми ж бачимо, скільки випадків безглуздого звинувачення українців, які потрапили в РФ. За винятком Сенцова та інших, кого заарештували в Криму, я не вважаю, що за всіх інших ми повинні якось особливо переживати через те, що вони виїхали в Росію. вони знали, куди їдуть. вони їдуть в левову пащу, і ми повинні тут за них боротися? "

Він також зазначив, що туди їдуть люди для яких немає нічого святого.

Також Юрій не виключає, що когось із українців можуть завербувати.

"Це може бути. Наприклад, серед тих, хто працює на якихось цікавих для Росії українських підприємствах або у військових підрозділах. Очевидно, що ФСБ матиме повну картину: хто їде, навіщо їде і вибере собі тих, хто їм потрібен. Взагалі , я вважаю, що не можна випускати тих, хто працює в оборонці або якось інакше пов'язаний з військовою сферою ", говорить Винничук.

З приводу заборони на виїзд Винничук вважає так: "Тут є одна проблема. У нас традиційно, ще з радянських часів, коли Росія успішно викачала весь газ і всю нафту з Західної України, жителі цих регіонів дуже часто їздять в Тюмень, в Магадан і так далі - і роками працюють на тих вишках. і справа не в тому, що вони не патріоти. у них немає іншого способу заробити на життя. Фахівці з нафти і газу в Україні практично не потрібні, тому вони можуть докласти свої сили тільки в РФ " .

А ось Оксана Забужко вважає, що якщо там з ними щось станеться, їй їх не буде шкода.

І на рахунок заборони на виїзд, письменниця висловилася досить категорично: "Послухайте, люди їдуть на футбол на територію країни, яка на їх території вбиває їх співвітчизників. Ну не ідіоти ж вони - вони повноцінні люди, раз вони змогли самостійно купити квиток. Тим самим вони демонструють, що вони солідаризується з вбивцями, а не з убитими. Чи не з їх убитими співвітчизниками, а з тими загарбниками, які їх співвітчизників вбивають. Як ви збираєтеся перешкоджати в цій ситуації? Чемодан, вокзал, Росія. Шлях пакують валізи".

"Це і є гібридна війна, і будь-яка інша війна. При будь-якій війні є відсоток, і досить великий, і дезертирів, і колаборантів. Скільки воювало в армії Власова? Близько мільйона людей. Що нам робити? Мобілізуватися на всіх ділянках, на всіх фронтах , і розуміти, що війна не тільки десь в АТО, де стріляють. Скрізь стріляють, на кожному кроці. обстрілюють мізки, і це теж частина війни".

"У нас погано освітлюється війна. Великою мірою вона висвітлюється в інтересах противника, а не в наших інтересах. Тому те, що ці 5 тисяч засвітилися як гній колаборації - дуже хороший привід поговорити про те, що війна у нас під ліжком" - вважає Забужко.

Як повідомляв портал "Знай.uа", європейський парламент планує прийняти резолюцію, яка закликає світову громадськість до дипломатичного бойкоту Чемпіонату світу з футболу в Росії 2018 року.