Наступний топительный сезон може виявитися рекордно дорогим для українців. Причин для цього декілька, але головна – тариф на газ. В тарифі на тепло 70% займає енергоресурс. Для прикладу, якщо блакитне паливо подорожчає на 10%, то опалення може подорожчати на 4,5%. Якщо газ подорожчає на 30%, то тариф на тепло зросте на 13,5%.

І якщо в приватному будинку економити на опаленні нескладно, то в багатоповерхівці доведеться домовлятися з сусідами. Так, утеплювати окремі квартири не можна, так як в результаті на стику утеплювача і стіни будинку утворюється перепад температур. Крім того, зміщується точка роси і в сусідній квартирі може з'явиться цвіль. З часом утворюються мікротріщини, в яких накопичується волога. У результаті з-за сусіда, який утеплив зовнішню стіну тільки своєї квартири, поступово буде руйнуватися стіна будинку.

Найбільше за опалення доведеться платити мешканцям "хрущовок". Як розповідає експерт у сфері нерухомості Лариса Ставинога, всі старі панельні будинки зовсім не відповідають сучасним вимогам енергоефективності. Однак, проблеми можуть виникнути і в новобудовах. Так, згідно із законом "Про комерційний облік комунальних послуг", платіжки повинні вважати грунтуючись на показниках будинкового лічильника.

Платити доведеться за сусіда

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Якщо частина квартир встановили лічильники, а інші – ні, вартість опалення місць загального користування, за які платять і перші і другі, штучно буде завищувати. Якщо ж мешканці в квартирах з тепловими регуляторами ставлять опалення на "0", вони опалюються за рахунок тепла, яке через стіни переходить від сусідів і місць загального користування. В такому випадку також доводиться платити за сусіда.

Платити доведеться за сусідів, у яких несправні крани або магніти на лічильниках. Загальнобудинкові втрати води, згідно з чинним законом, поділяються на всіх мешканців будинку. Тобто якщо сусід приховує реальні свідчення свого квартирного лічильника, то за воду, яку він насправді використав, заплатять всі мешканці будинку.

"Різниця між показаннями будинкового лічильника і сумою показань квартирних лічильників буде пропорційно розподілена між усіма споживачами в багатоквартирному будинку. І якщо, наприклад, гаряча вода вилилася з-за дірявої труби, або хтось із сусідів "відмотувати" лічильник - за це, зрештою, доведеться заплатити всім", - пояснюють в уряді.


Як комуналка подорожчає

Тарифи на комунальні послуги пов'язані між собою. Так, якщо підняти вартість електроенергії, то збільшаться ціни на холодну і гарячу воду. Якщо ж підвищити тариф на газ, то пропорційно подорожчають опалення і гаряча вода.

"Знай.uа" розповів українцям, як вибити субсидію по-новому.