Басаннія – місто, зниклий з карт більше 2 тисяч років тому, польські археологи відкрили в Албанії. Ймовірно, римляни зруйнували фортеці ще на початку нашої ери, і до цих пір ці руїни вважалися природними спустошеннями гірських порід.

Відзначається, що загублене місто дослідники несподівано знайшли у північно-західній частині Албанії в районі сучасного міста Шкодер. Археологи заявляють, що Бассания – це місто, який описав римський історик Лівій (59 р. до н. е. – 17 р. н. е.) в контексті боротьби римських військ з останнім королем іллірійців – Гентіосом.

Нагадаємо, що ще в травні археологи розкопали частину стін і ворота, які супроводжували два бастіони, до яких доходять потужні оборонні стіни шириною більше 3 м. Зовнішню сторону обставлений профільованими кам'яними блоками. Простір між ними був наповнений крихітними камінням і землею.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що в Італії археологи виявили останки чоловіка, який, імовірно, був розіп'ятий на хресті, а потім похований без почестей на півночі країни.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Цю інформацію повідомляє науковий журнал Archaeological and Anthropological Sciences.

Під час вивчення останків, археологи виявили сліди-отвори у п'ятій кістки. Експерти вважають, що це свідоцтво розп'яття, "оскільки параметри діри вказують на те, що через неї пройшов цвях".

"Римляни винайшли розп'яття, але використовували його досить довго - до того, як у четвертому столітті цей вид кари заборонив імператор Костянтин. Записів про страти через розп'яття на хресті збереглося безліч, а от археологічних матеріалів - дуже мало; нова знахідка може бути лише другим відомим свідченням існування цієї жорстокої практики", - йдеться в матеріалі.

За словами вчених, римляни, найчастіше, розпинали рабів, іноземців та дезертирів: "довгу і болісну смерть на хресті залишали для особливо зневажуваних засуджених".