Народне свято Устинів день відзначається 14 червня (за старим стилем – 1 червня). У православному церковному календарі це день пам'яті двох святих з одним ім'ям Юстин: Іустина Філософа і Іустина Римського, а також інших мучеників, які постраждали в один і той же час за християнську віру.

Юстин Філософ народився в кінці I століття в самарійському місті Сихемі. З ранніх років захоплювався філософією. У 30 років Юстин прийняв хрещення і відправився проповідувати по Римській імперії. Незабаром він відкрив училище, в якому розповідав про християнську філософію. В середині II століття Іустин переконав імператора Пія припинити переслідування християн. Одного разу один із заздрісників сильно обмовив його перед римським судом. В результаті Іустина катували і стратили.

В один час із мучеником Іустином Філософом постраждали за свою віру в Ісуса Христа ще кілька християн: Юстин Римський, Харитон, Євелпист, Ієракс, Пеон, Валеріан, Іуст і Харита. Підбадьорювані Іустином Філософом, який перебував із ними в одній в'язниці, вони відмовилися здійснювати жертвопринесення язичницьким богам. За це їх теж стратили.

Заборони на Устинів день

За повір'ям, Устин (Юстин) протегує чистоті відносин і завжди стає на бік покривдженого й слабкого. За переказами, в цей день жінка може принародно вимагати вибачень від чоловіка за несправедливість щодо неї і чоловік буде зобов'язаний вибачитися. Якщо і після цього він підніме руку на дружину, то всі його будуть вважати пропащим і не будуть мати з ним справи.

У дівчат для цього дня були свої обряди. Якщо красуня хотіла позбутися настирливого залицяльника, то вона викликала його з натовпу чоловіків і давала в руки вербовий прут або ж дивилась його між собою і їм або між своїми і його слідами. Зате з коханою людиною потрібно було обов'язково провести вечір цього дня — тоді у житті буде сімейне щастя.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

На Русі 14 червня уважно спостерігали, як сходить сонце. Якщо небо було при цьому чисте, а промені безперешкодно висвітлювали поля, то вродить жито густе і стигле: «Червоний ранок на Устина — жито червоно відкрасується». А ось огорожу в цей день робити не варто — це могло привести до пожежі. «На Устина не городи тину», — застерігали знаючі люди. Знахарі і цілителі виходили «пошепотіти на вітер». Вони читали особливе заклинання вітру, щоб він вплинув на врожай хліба.

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що 13 червня відзначається народний свято Веремій Распрягальник.