Незважаючи на розвиток науки, в природі ще багато явищ, які вчені не можуть досі пояснити. Дивна міграція метеликів, смертельні воронки і вогняні кулі, все це і багато іншого в нашій добірці.

Природні явища не перестають дивувати людей. Багато з них до цих пір викликають купу запитань у вчених, які не можуть пояснити причину їхнього виникнення.

Ми зібрали 15 найбільш загадкових явищ природи - можливо у вас буде своя версія їх походження.

1. Метелики-мандрівники

Вже давно зоологи Північної Америки помітили, що щорічно мільйони метеликів-монархів відлітають на зимовий період на відстань понад 3 тисячі км. Після досліджень було встановлено, що мігрують вони в гірський ліс Мексики. Крім цього, вчені з'ясували, що метелики завжди поселяються на 12-ти з 15-ти гірських місць. Однак досі залишається загадкою те, як вони орієнтуються. Деякі вчені висувають теорію, що їм допомагає в цьому положення Сонця, але при цьому воно дає тільки загальний напрямок. Інша версія - тяжіння геомагнітних сил, але це не доведено. Тільки недавно вчені взялися за активне вивчення навігаційної системи метеликів-монархів.



2. Аномальний дощ

Багатьох здивує той факт, що з неба можуть падати не тільки краплі води, але і представники тваринного світу. Відомі випадки, коли в різних країнах відбувалося це дивне явище. Наприклад, в Сербії бачили жаб, що падали з неба, в Австралії - окунів, в Японії - жаб. Після збору інформації біолог Валдо МакЕті опублікував в 1917 році свою роботу "Дощ з органічних речовин", але наукового пояснення, як і фактичних доказів, аномальним опадів не існує. Єдиний, хто спробував пояснити причину цього явища, був французький фізик. Він думав, що це відбувається через те, що сильний вітер піднімає тварин, а потім кидає їх на землю в певних місцях.


3. Кульова блискавка

Ще з епохи Давньої Греції є багато свідчень про появу кульової блискавки, яка часто супроводжує грозу. Її описують, як сферу, що світиться, і яка може навіть проникати в приміщення. Вчені до цих пір не можуть підтвердити це явище, оскільки у них не виходить нормально його вивчити. Першим і єдиним, хто зміг відтворити кульову блискавку в лабораторії, був Нікола Тесла, а зробив він це в 1904 році. Сьогодні є теорія, що це плазма або світло, яке з'являється в результаті хімічної реакції.

4. Незвичайний прибій

Звичне явище - накочення хвилі на берег, яка в більшості випадків має пряму форму, і може обмежуватися висотою піску або іншими перешкодами. Однак незвичайне явище можна побачити на узбережжі Дорсетшира на півдні Англії. Вся справа в тому, що тут морська хвиля під час руху до узбережжя в якийсь момент роздвоюється і вже в такому стані продовжує рух. Деякі бачать в такій хвилі алгебраїчну криву, яка в певному місці розділяється на кілька гілок, що мають однаковий напрямок. Однак реальна причина цього явища невідома, крім того, що воно частіше спостерігається після шторму.



5. Малюнки на піску

Всі, хто хоч раз здійснював польоти над прибережною пустелею Перу, бачили різні малюнки величезних розмірів. За весь час було висунуто багато теорій їх виникнення, одна з яких - зашифроване послання інопланетянам. Однак досі досконально невідомо, хто був автором цих творів мистецтва. Історики вважають, що малюнки створені народом Наска, який проживав на цій території в період з 500 р до н.е. і до 500 р.н.е. Спочатку вважалося, що геогліфи є частиною астрономічного календаря, однак підтвердити цю інформацію не вдалося. У 2012 році вчені Японії прийняли рішення відкрити дослідницький центр в Перу і протягом 15 років вивчати всі малюнки, щоб з'ясувати про них всю інформацію.


6. Дивне желе

Тільки уявіть, що желе можна побачити не тільки в десертній піалі, а й в дикій природі. Желеподібна консистенція зустрічається на кущах, деревах і траві. Перші згадки про подібні знахідки датуються ще 14 століттям, проте до сьогоднішнього дня вчені не змогли знайти пояснення цьому феномену. Незважаючи на те, що є величезна кількість версій, вивчити явище проблематично, оскільки ця дивна маса не тільки несподівано з'являється, але і швидко випаровується, не залишаючи після себе жодного сліду.

7. Рухомі камені в пустелі

У Каліфорнії є висохле озеро, яке розташоване в Долині Смерті, в ньому відбувається дивне явище - рух величезних каменів вагою до 25 кг. Звичайно, якщо прямо дивитися на них, то переміщення не буде помітним, але дослідження геологів показали, що за 7 років вони змістилися на відстань більше 200 м. До сих пір якогось пояснення цьому явищу немає, але є кілька припущень. Багато вчених вважають, що всьому виною поєднання сильного вітру, льоду і сейсмічних вібрацій. Все це істотно скорочує силу тертя між каменем і поверхнею землі. Однак ця теорія не підтверджена на 100%, до того ж останнім часом рух каменів не спостерігається.



8. Незрозумілі спалахи

Сьогодні в інтернеті можна знайти безліч фото, на яких зображені спалахи в небі різних кольорів, що супроводжують землетрус. Перша людина, яка звернула увагу і почала вивчати їх, був фізик Крістіано Феруга з Італії. Однак до середини минулого століття багато вчених скептично ставилися до появи цих спалахів. Вони були офіційно засвідчені в 1966 році завдяки фото землетрусу Мацусіро в Японії. Багато сходяться в думці, що спалахи - тепло, яке утворюється в результаті тертя літосферних плит. Друга можлива причина - електричний заряд, що накопичується в кварцових породах.


9. Зелений промінь

Захід і схід Сонця - явище дуже красиве, за яким багато хто любить спостерігати. При цьому мало кому вдалося побачити рідкісний оптичний ефект, що виникає в момент зникнення або появи Сонця на горизонті, частіше морського. У більшості випадків подібне явище проявляється при двох умовах: чисте повітря і небо без єдиної хмари. Більшість зафіксованих моментів - спалахи тривалістю до 5 сек., Проте відомо і більш тривале сяйво. Воно відбулося на Південному полюсі, коли американський льотчик і дослідник Р. Берд перебував в черговій експедиції. Чоловік запевняв, що промінь утворився в кінці полярної ночі, коли сонце з'явилося над горизонтом і пересувалося уздовж нього. Він спостерігав його протягом 35 хв. Вченим до цих пір не вдалося визначити причину і природу цього природного явища.


10. Гігантські кам'яні кулі

Коли в 1930 році United Fruit Company розчищала землю для майбутніх бананових плантацій на Коста-Ріці, були виявлені загадкові камені. Їх виявилося більше сотні, при цьому деякі досягали 2 м в діаметрі і були практично ідеальної сферичної форми. Зрозуміти, для якої мети стародавні люди створили камені (місцеві жителі називають їх Las Bolas) немає можливості, оскільки були знищені письмові дані про культуру корінного населення Коста-Ріки. Єдине, що вдалося визначити це приблизний вік цих гігантів - це 600-1000 м н.е. Спочатку було багато теорій їхньої появи, найбільш популярні - загублені міста або робота космічних прибульців. Однак через деякий час антрополог Джон Хупс спростував їх.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

11. Раптове пробудження цикад

Дивовижне подія відбулася в 2013 році на сході Америки - з-під землі почали з'являтися цикади (вид Magicicada septendecim), яких на цій землі в останній раз бачили в 1996 році. Виявляється, період в 17 років є терміном життя цих комах. Пробудження відбувається для розмноження і відкладання личинок. Найнеймовірніше, що після 17-річної сплячки комахи активні всього 21 день, після чого гинуть. Вчені продовжують гадати, як цикади дізнаються, що пора прокидатися і залишати місце сплячки.



12. Вогняні кулі

На північному сході Таїланду всі бажаючі можуть спостерігати незвичайне явище, що відбувається на річці Меконг. Раз на рік на поверхні води з'являються світлові кулі розміром з куряче яйце. Вони піднімаються максимально до висоти 20 м і зникають. Найчастіше звичайного відбувається це в переддень свята Паварана в жовтні. Незважаючи на те, що вчені досі не знайшли пояснення цьому явищу, місцеві жителі впевнені, що вогняні кулі створює змій Наг з головою і торсом людини.


13. Дивні останки

Іноді вчені роблять відкриття, які валять їх в шок і змушують задуматися, про те, що багато сталих теорії - невірні. До таких явищ можна віднести викопні останки людей, які періодично знаходять там, де їх не повинно бути. Подібні відкриття надають нову інформацію про походження людини, але деякі з них помилкові і навіть містичні. Однією з найвідоміших є знахідка 1911, коли археолог Чарльз Доусон відшукав фрагменти стародавньої людини з досить великим мозком, який приблизно жив 500 тис. Років тому. У той час вчені повірили, що це істота - відсутню ланку між людьми і мавпами. Однак через деякий час більш точні дослідження спростували цю теорію і показали, що це череп належить мавпі і йому не більше 1 тис. років.

14. Воронки Болд

На південному узбережжі озера Мічиган перебувають піщані дюни, які в висоту досягають в середньому близько 10-20 м. Найпомітнішим в цій місцевості є пагорб Болд, висота якого сягає 37 м. Останнім часом ця територія стала небезпечною для людей. Вся справа в тому, що в піску періодично з'являються воронки величезного розміру, в які потрапляють люди. У 2013 році в таку яму потрапив 6-річний хлопчик. Малюка вдалося врятувати, але тільки уявіть, що він був на глибині 3 м. Нікому невідомо, коли і де з'явиться наступна воронка, та й вчені ніяк не коментують це дивне явище.


15. Звук Землі

Виявляється, наша планета видає гул, який проявляється у вигляді низькочастотного шуму. Його чують не всі, а тільки кожен 20-й чоловік на Землі, причому люди стверджують, що цей шум їх дуже дратує. Вчені вважають, що звук пов'язаний з далекими ударами хвиль, промисловим шумом і співаючими піщаними дюнами. Єдиний, хто стверджував, що в 2006 році записав цей аномальний звук, був дослідник, який проживає в Новій Зеландії, але інформація не підтверджена.

Як повідомляв портал "Знай.ua", астрономи з університету Кардіффа виявили зірки, оточені хмарами "алмазного пилу".

Вони припускають, що наноалмази сформувалися через різкі сублімації пилу і кристалів льоду.