Києво-Печерська та Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ Московського патріархату, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.

Цю інформацію повідомив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет в інтерв'ю ЗМІ.

За його словами Києво-Печерська і Почаївська лаври належать Українській церкві, тому що це українські святині.

"Є дві лаври: Києво-Печерська і Почаївська. Кому вони будуть належати? Українській церкві, тому що це українські святині і вони не можуть належати російській церкві. Якщо в Україні буде одна Помісна православна церква, а друга буде російською, то неприродно, щоб українські святині належали російській церкві. Неприродно і незаконно", - зазначив Філарет.

Філарет каже, що рано чи пізно лаври будуть передані Українській церкві.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Тому і Києво-Печерська лавра і Почаївська лавра в свій час будуть передані Українській церкві", - додав глава УПЦ КП.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", Україна може отримати Томос про автокефалію Української православної церкви до 1030-річчя хрещення Русі – 28 липня. Про це заявив президент Петро Порошенко під час участі в молитві за мир в Україні разом з українською громадою в Іспанії.

"Перемога – це не тільки звільнення української землі. Перемога – це коли вперше більш ніж за 300 років, в Україні з'явився реальний шанс створити єдину помісну православну і головне – Українську церкву. І ми молимося, щоб до 1030-літтю хрещення України-Русі святим рівноапостольним князем Володимиром Господь дарував нам цей Томос", - заявив Порошенко.

Також портал повідомляв про те, що служитель церкви зазначив, що Московська патріархія, бачачи наближення визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, намагається перешкодити цьому, зокрема із-за загрози "великого розколу в Православ'ї". Священний Синод УПЦ КП зробив звернення з питання утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

У зверненні наголошується, що питання надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні є справою, що вирішується між Константинопольським Патріархатом і Православною Церквою в Україні, а Президент України не втручається в ці справи.