Міжнародні правозахисні організації "Amnesty International", "Front Line Defenders", "Human Rights Watch" і "Freedom House" закликали Україну засудити і ефективно відреагувати на напади та залякування радикальних груп, які "сприяють ненависті і дискримінації".

Відповідний лист вони відправили міністру внутрішніх справ Арсену Авакову і генеральному прокурору Юрію Луценку.

"Не дивно, що кількість насильницьких нападів і погроз таких груп зростає, адже неадекватна відповідь влади подає сигнал, що такі дії припустимі. Ми закликаємо вас вжити ефективних заходів для запобігання і припинення дій, що сприяють ненависті та дискримінації, та притягнути відповідальних осіб до відповідальності", – заявляють правозахисники.

На думку організацій, прикриваючись патріотизмом і так званими традиційними цінностями, члени цих груп "оголошують свою зневагу і намір завдати шкоди активістам із захисту прав жінок, етнічних меншин, лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалам (ЛГБТІ), а також іншим людям відмінних поглядів.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Правозахисники стверджують, що це обмежує людей у правах і звужує простір громадянського суспільства для цих груп, атаки на які почастішали в останні місяці і не розслідуються, наголошується в листі.

За даними організацій, з початку 2018 року члени таких груп, як С14, "Правий сектор", "Традиція і порядок", "Карпатська Січ" та інших здійснили по меншій мірі два десятки нападів або актів залякування у різних містах України.

"Правоохоронні органи неохоче починають розслідування загроз і нападів, скоєних цими групами. У випадках, коли розслідування було розпочато, немає ніяких ознак ефективного його ведення та виявлення злочинців, незважаючи на те, що нападники у деяких випадках публічно заявляють у соцмережах про відповідальність за напади", – заявляють правозахисники.

Як повідомляв портал "Знай.uа", С14 зірвали банери з рекламою "селянської" продукції скандального російського бізнесмена Германа Стерлігова в центрі Києва.

"Центр столиці, Хрещатик, 44 а. С14 зняло банер одіозного російського бізнесмена Германа Стерлігова. Українофоба і спонсора "ДНР" і "ЛНР", - повідомив представник організації Сергій Мазур на своїй сторінці в Facebook.

Варто відзначити, що місцева мешканка Ірина Дзюба 9 червня повідомляла, що магазин був готовий до відкриття.

"Полиці магазинчика "Хліб за рецептом Германа Стерлігова" у Києві на Хрещатику майже заповнені справжніми натуральними селянськими продуктами, виробленими нами, селянами, особисто. Все готово, у понеділок відкриття! Але буде так, як Богу угодно. На все воля Божа", - повідомляла вона.