Нещодавно експерти довели, що багато психологічних експериментів мають серйозні методологічні похибки, а вони, в свою чергу, ведуть до інвалідації результату. Результати Стенфордського тюремного експерименту теж виявилися невірними. Про це повідомляють ЗМІ.

У 1971 році був проведений експеримент, який потім увійшов до всіх університетських підручників із психології. Волонтерів поділили на дві групи — в'язнів і співробітників в'язниці, помістили їх до імпровізованого місця позбавлення волі в підвалі факультету психології і почали спостерігати.

Експеримент мав на меті з'ясувати, чи будуть люди зловживати владою. Філіп Зімбардо (Philip George Zimbardo), автор експерименту, робить висновок, що так, — багато "тюремників" стали проявляти садистські риси. Більш широкий висновок — багато людей, якщо їх наділити владою над іншими, цю владу використовувати "і в хвіст, і в гриву".

Все було б добре, тільки методологія цього експерименту залишає бажати кращого. Коли після багатьох років були проведені інтерв'ю з учасниками експерименту, вони сказали, що думали, що вчені хотіли побачити свого роду імпровізаційний театр, тому вони старанно грали ролі арештантів і тюремників.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Так, найяскравіший момент, коли один з ув'язнених прокричав "Я горю зсередини", виявився просто-напросто акторською грою. Чи варто говорити, що наглядачів тренували бути жорстокими — Зімбардо на попередньому тренінгу повчав:

Створіть у в'язнів почуття туги, відчуття страху, відчуття свавілля, почуття, що їх життя повністю контролюється нами, системою, вами, мною і у них немає ніякого особистого простору... Ми будемо різними способами віднімати їх індивідуальність. Все це в сукупності створить у них почуття безсилля. Отже, у цій ситуації у нас буде вся влада, а у них — ніякої.

Тобто, якщо наглядачі і були жорстокими, то тому, що була інструкція так себе вести. А якщо вони були надто жорстокими з підопічними, це лише дублює висновки іншого експерименту Мілгрема (Stanley Milgram), — проведеного в 1963-му році в Єльському університеті (Yale University).

Суть останнього в наступному: випробуваний і актор сидять по різних кімнатах. Акторові запропоновано запам'ятати пари слів із довгого списку, і випробуваний повинен бити його струмом за кожну неправильну відповідь (актор імітує біль). Цей і подальші постановки експерименту показують, що вказівка ззовні є достатнім виправданням для вчинення насильства.

Дивіться сюжет про подію

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", супутник показав, що ми накоїли.