Для операцій з валютою більше не потрібні ліцензії, інвестицію за кордон не доведеться реєструвати, а експортерам розв'яжуть руки. Такі нововведення чекають Україну в разі, якщо парламент підтримає законопроект розроблений НБУ "Про валюту". Документ вже отримав підтримку профільного комітету і був прийнятий у першому читанні.

Валютний ринок по-новому

В Україні занадто жорстке валютне регулювання, яке не відповідає європейським директивам. Операції можна проводити тільки з банками, яким дав відповідну ліцензію НБУ, на більшість транзакцій доводиться отримувати дозвіл, а за порушення закону загрожують жорсткі санкції, говориться в пояснювальній записці законопроекту "Про валюту". Нові правила, пояснює глава НБУ Яків Смолій, повинні поступово послабити контроль.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Що змінюють:

Угоди без контролю. Якщо документ підтримають, валютний контроль за купівлею і продажем валюти на суму до 150 тис. грн в еквіваленті можна буде проводити без пильної уваги НБУ.

Кредити та інвестиції можна не реєструвати. Якщо зараз іноземний кредит, як і інвестиція за кордон, повинен пройти узгодження та реєстрацію в Національному банку, після вступу закону в силу не потрібно буде збирати документи та реєструвати подібні угоди.

Вільний капітал. Експортерам не потрібно буде за 180 днів продавати експортну виручку (кордон за термінами зсувається), а бізнес зможе сам вирішувати, куди переказувати гроші.

Основний принцип – дозволено все, що не заборонено. Наприклад, вести валютні операції дозволяють всім банкам, а не тільки тим, хто отримав додаткову ліцензію від НБУ. Єдина умова – про такі операції потрібно сповіщати регулятора для того, щоб чиновники змогли вести статистику. А от прості українці, якщо законопроект приймуть, не повинні будуть повідомляти про свої рахунки за кордоном.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", фінансові експерти заявляють, що в травні чистий продаж готівкової іноземної валюти українцями через банки склав 350,6 мільйона доларів. Це рекордний показник, якщо порівнювати з аналогічним місяцем минулого року. За минулий місяць банки купили у населення валюти на 1,074 млрд доларів