Дослідники з Техаського університету в Остіні і Китайської академії наук з'ясували цікаву особливість у динозаврів.

Як виявилося, древні тварини не могли висовувати язик і лизати, про свій експеримент вони розповіли в статті в журналі PLOS ONE.

В культуру міцно увійшов образ хижого динозавра з розкритою зубастою пащею і язиком, який в ній рухається, що нагадує язик сучасних ящірок.

Але у підсумку така картина, як виявилося, далека від істини. Все життя людство було в омані. Аналіз будови порожнини рота безлічі видів динозаврів, зокрема, під'язикових кісток, показав: у них багато спільного з сучасними алігаторами і крокодилами.

У них, на відміну від багатьох видів ящірок, сполучна тканина фіксувала язик на нижній щелепі по всій його довжині. Так що, швидше за все, рух язика динозаврів був сильно обмежений.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Харчувалися динозаври, очевидно, за тим же принципом, що і крокодили — відривали шматок їжі і проковтували його. При такому підході не потрібно активно задіювати язик.

Нагадаємо, вчені з Ірландського національного університету в Корку виявили серед останків древніх ящерів жорсткі клітини шкіри, наповнені кератином, — корнеоциты. Схожими клітинами сьогодні володіють людина і ссавці з волосяним покривом. Ці частинки прийнято називати лупою.

За словами вчених, під час еволюції динозаврів прискорене метаболічну розвиток призвело до ендотермічної фізіології, як у сучасних птахів, що викликало зміни в структурі шкірного покриву.

У ранніх динозаврів шкіра була або цільною оболонкою, або складалася з крупних пластин і тільки в цей період почала утончаться і розділятися на дрібні лусочки. Цей перехід фахівці поспостерігали у трьох пернатих динозаврів: мікрораптора, бэйпяозавра і синорнитозавра.

Доктор Марія Макнамара (Maria McNamara) поділилася тим, що її найбільше вразило в знахідку: "Копалини клітини збереглися з неймовірною деталізацією — аж до рівня нанорозмірних кератиновых фібрил.

Примітно, що стародавня лупа майже така ж, як у сучасних птахів: видно навіть спіральне скручування окремих волокон. Під час [юрського періоду] відбувся еволюційний вибух пернатих динозаврів і птахів. Було б цікаво побачити докази того, що їх шкіра швидко розвивалась у відповідь на що з'явилися пір'я".

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники зробили сенсаційну заяву після того, як виявили в бурштині стародавнього комара з залишками крові доісторичної тварини. Тіло комахи віком 45 млн років збереглося до наших днів завдяки смолистому речовині.