Влада почала впроваджувати чергову жалюгідну програму та відібрала у громадян вже понад п’ят мільярдів гривень з невикористаних субсидій.

Як зазначили в уряді, знижки від держави призначають на так звану норму, все зо не використали протягом опалювального сезону, люди мають повернути назад до бюджету.

Щорічно уряд переглядає обсяг комунальних послуг, на який призначається субсидія. Коли знижка не використовується у повному обсязі, скоріш за все, розраховувати на таку ж наступного опалювального сезону не варто. У травні цього року відбулося чергове "урізання норми", а наступне, найімовірніше, відбудеться лише через рік.

Крім невикористаних знижок до державного бюджету також мають повернути і ті субсидії, які використовували з порушенням закону.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Українці з субсидіями витрачають значно більше, ніж сім'ї, які самостійно оплачують комунальні послуги

Так, згідно з даними "Нафтогазу", у Кіровоградській області субсидіанти у квартирах витрачають в 1,6 рази більше, ніж їхні сусіди без знижок. Споживання в будинках у субсидіантів у 2,1 рази вище. Причому у Кіровоградській області лише 20% споживачів самостійно сплачують за газ, інші отримують допомогу від держави.

Ці цифри підтверджують: українці з комунальними знижками могли б витрачати значно менше. Чинна програма не мотивує економити, тому "пільговики" витрачають в рази більше. Але навіть за таких умов щорічно на рахунках залишаються невикористані субсидії. З 2016-го до бюджету повернули близько 15 млрд грн, а 2017-го - 8 млрд грн, а цього року - близько 5 млрд грн.

Чому сума зменшується і від чого залежить нарахування

Сума зменшується з двох причин. По-перше - уряд щорічно знижує норматив споживання газу, тобто виділяє на одну сім'ю з субсидією менше коштів, отже, менше грошей повертається до бюджету. Друга причина - поведінка самих субсидіантів. Після перших знижень нормативу серед українців виник міф: якщо витрачати менше норми, то субсидію забиратимуть. В результаті сім'ї для того, щоб не урізали норми, намагаються витрачати рівно стільки, скільки виділяють.

Варто пам’ятати, що субсидії - це не що інше, як податки всіх громадян. Часто знижкою користуються українці, які отримують зарплатню в конвертах, приховуючи таким чином свій реальний дохід.

Дивіться: Як оформити знижку на компослуги

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", українцям розклали по поличкам, як правильно оформити субсидію.