21 червня Верховна Рада внесла до порядку денного законопроект про позасудове блокування сайтів.

Документ під назвою "По протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері" внесли Іван Винник, Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновол з комітету нацбезпеки і оборони.

Так, погрозами пропонується вважати "надання впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади або органами місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів, об'єднаннями громадян, юридичними особами". Депутати пропонують розцінювати це як ознаку технологічного тероризму.

Заблокувати на 48 годин

У законопроекті пропонується внести саме поняття "блокування інформаційного ресурсу" в кримінальний процес. У тексті йдеться, що підставою для блокування може стати поширення інформації, за допомогою якої "відбуваються тяжкі або особливо тяжкі злочини".

Термін "блокування доступу до ресурсу" визначається як один з видів санкцій, які може застосовувати РНБО.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Термін "тимчасове блокування (обмеження) доступу до інформаційного ресурсу" в разі прийняття ініціативи, стане одним із заходів забезпечення кримінального провадження. Рішення про такий захід має прийматися суддею за клопотанням слідчого або прокурора під час судового провадження або досудового розслідування.

Однак в "виняткових невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину", слідчий або прокурор зможе заблокувати будь-який ресурс в мережі, не чекаючи рішення суду. Щоправда, тільки на дві доби.

Звертаючись з клопотанням про тимчасове блокування сайту, слідчий або прокурор повинні будуть попереджати про це його власника українською та англійською мовами, але тільки якщо контактна інформація вказана в самому ресурсі.

Законопроект зобов'язує всіх інтернет-провайдерів за свій рахунок виконувати рішення судів, слідчих і РНБО про блокування, в іншому випадку їх чекає штраф до 5% річного доходу. Правда, сам порядок виконання таких рішень ще належить розробити Кабміну.

На Нацкомісію, яка на державному рівні регулює ситуацію в сфері зв'язку та інформатизації, покладуть обов'язок стежити за дотриманням цього порядку, а також вести Єдиний реєстр виконання рішень про блокування.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що Україна підтвердила звання бананової республіки.