Відзначати 22 червня День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни на державному рівні – це пережиток СРСР, який нібито дуже небезпечний для України. Принаймні, так на своїй сторінці у Facebook стверджував директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

За його словами, 8 травня - день, коли українці згадують усіх, хто перейшов Другу світову і став її жертвами, а 1 вересня - день, коли згадуємо про початок найстрашнішої в історії людства війни - Другої світової.

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович

"Відзначення 22 червня на державному рівні - атавізм совка, який продовжує життя міфу про "Велику вітчизняну". Радянського міфу, який мав завдання приховати факт, що СРСР разом з Третім рейхом починав Другу світову, що третину цієї війни вони билися за одну сторону барикад. Зараз цей міф - інструмент мобілізації суспільства в Росії. У тому числі мобілізації для боротьби проти України. Тому державні відзначення 22 червня у нас не тільки недоречні, а й небезпечні", - написав він.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни 22 червня

Указом Президента України від 17-го листопада 2000-го року № 1245/2000 з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років, їх подвигу та жертовності, Україна встановила День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.

Під час Другої світової за найменшими підрахунками істориків загинули від 50 до 85 мільйонів людей, в Україні кількість жертв сягала від 8 до 10 мільйонів осіб, завдано матеріальних збитків на суму 285 млрд. тогочасних рублів, постраждали 700 міст та містечок, 28 тис. сіл.

Мільйони людей опинилися в окупації, а в зруйнованих війною селах, містах і містечках залишалися матері, дружини з малими дітьми, переважна більшість яких незабаром ставали вдовами, а діти – сиротами.

Дивіться: 22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні 22 червня відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.