Пересування астронавтів звільнило раніше приховані шари грунту, які стали поглинати більше сонячного світла. Вчені провели нове дослідження і припустили, що збільшення показників температури на Місяці виявилося через астронавтів.

Повідомляється, що космонавти під час місій Аполлон-15 і Аполлон-17 у 1971-72 роках встановлювали прилади в ґрунті для вимірювання теплових потоків, які повинні були допомогти визначити, як багато тепла рухається з надр на поверхню Місяця, і дізнатися про структуру і склад супутника. Прилади працювали до 1977 року.

Вимірювання, зроблені до 1974 року, демонстрували невелике збільшення температур Місяця в порівнянні з кількома попередніми роками – це явище і спантеличило вчених.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Завдяки дослідникам з Техаського технологічного університету вдалося встановити, що нагрівання Місяці тривав аж до 1977 року, тобто до закінчення роботи приладів.

Вчені визначили, що температура сильніше зростала ближче до поверхні – це вказувало на штучну причину нагрівання. Фахівці прийшли до висновку, що нагрів був локальним феноменом – в тих місцях, де активність астронавтів звільнила раніше приховані шари грунту, які поглинають більше сонячного світла. Вчені вважають, що Місяць у районах роботи місії нагрівався приблизно на 2-4 градуси Цельсія.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що грузинські фахівці збираються культивувати на Марсі виноград після того, як четверту від Сонця планету колонізують.

Для вивчення можливості вирощування лози на Марсі планується створити робочу групу за участю держструктур, освітніх і дослідницьких установ.

Повідомляється, що спеціально для здійснення цих планів, в одному з тбіліських готелів створюється перша в регіоні урбаністична вертикальна теплиця-лабораторія, яка почне роботу з вересня. В ній будуть вирощувати, досліджувати і розвивати спеціальні сорти виноградної лози, які більш пристосовані до выживаниях в умовах суворого клімату.

Такий проект, вважають його автори, "важливий для позиціонування країни не тільки в процесі становлення регіональних технологічним хабом, але і для популяризації найдавнішої історичної та культурної спадщини Грузії".