Народне свято Петро Сонцеворот відзначається 25 червня (за старим стилем – 12 червня). У православному церковному календарі це день пам'яті преподобного Петра Афонського. 25 червня завершується літнє сонцестояння. Починається спека, яка зазвичай стоїть сорок днів. Городники у цей день розсаджують останню розсаду.

На Русі Петра прозвали Сонцеворотом: з його дня сонце скорочує свій хід, дні стають коротшими, а ночі — довшими. «Сонцеворот вершить поворот», — говорили в народі і додавали, що сонце повертається на зиму, а літо — на спеку. І дійсно, наближалася середина літа — найспекотніша пора: «Сонце гріє — все добріє», «Що дощем перемочило, червоно сонце пересушило», «Як сонечко пригріє — червона ягода поспіє».

Заборони на Петра

Петрів день також називали запізнілим капусником. У цей день городники висаджували останню розсаду і сіяли останні насіння. Було прийнято до обіду сіяти біле зерно (наприклад, пшеницю або овес), а після обіду — чорне (гречку). Для гречки день взагалі вважався вдалим. Існувала навіть приказка: «Хто на Петра посіє гречку, той буде взимку млинці пекти».

Ще одне прізвисько Петра — Рибалка. 25 червня ходили на рибалку і готували страви з риби. Головним із них була, звичайно, юшка. Цікаво, що аж до 19 століття юшкою називали будь-суп — й рибний і м'ясний, овочевий. Поступово ця назва стали застосовувати тільки до перших страв з риби. У кожному регіоні були свої рецепти приготування юшки. Так, на півдні до неї додавали помідори, а на півночі – молоко.

Приказки та прикмети на Петра

- Рясна роса – до багатого врожаю.
- Під час дощу хмари білі – може піти град.
- Ввечері туман і багато роси – хороша погода триватиме довго.
- На Петра Сонцеворота Сонце повертається на зиму, а літо - на спеку.
- Якщо день був ясним, «червоним», то покіс трави в цьому році має трапитися успішним, «зеленим», якщо ж йшов дощ, то і покіс буде мокрим, тобто по сирій погоді.
- Дикі гуси і качки на річці по воді крилами ляскають, плавають і пірнають – до опадів.
- Ті, хто народилися 25 червня проживуть довге і плідне життя.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.uа", 24 червня православна церква відзначає пам'ять святого Варнави.