В Україні модернізується практично все, і, на жаль, навіть схема роботи шахраїв, котрі нахабно грабують ваші авто, а потім ще й вимагають у жертви перерахувати їм гроші через банкомати і термінали iBox. Для переконливості експерименту, вони практично розігрують ціле шоу, просять описати свою зовнішність і вже потім надіслати кошти.

Старі методи на новий лад

Нещодавно постраждала від рук злодіїв і киянка Вікторія Симоненко: з її машини вкрали панель від магнітоли.

"Машина стояла у дворі, її розкрили. Нічого не вкрали, крім панелі. Я написала заяву в поліцію. І тут мені дзвонять і кажуть, що панельку повернуть. Але для цього я маю збігати до найближчого iBox у супермаркеті і покласти туди 500 гривень. Я ще торгувалася, кажу, я таку панельку на радіоринку куплю за 300 грн. Ну, добре, давай 300! Кажу, окей, у мене тут "кишеня" поруч, буду через 10 хвилин. Біжу. Знову дзвонять, мовляв, опиши, у що ти вдягнена. я злякалася, кажу: "Навіщо?" Мовляв, я тут недалеко, щоб бачив, що ти гроші кладеш. Відразу вийди з магазину, я подивлюся чек і віддам панельку, вона зі мною. Поклала 300 грн, взяла чек, вийшла, нікого немає. І тут до мене дійшло, що мене ще й на 300 грн розвели. Всіх підозрілих навколо оглянула, але як його впізнаєш?", - згадує жінка.

Але, як виявилося, вона далеко не єдина, хто потрапив у таку ситуацію. На форумах власники авто все частіше нарікають на "здирницькі правила" махінаторів:

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Якщо раніше вони просто вимагали поповнити рахунок мобільного, а потім розповідали, де можна вкрадені вночі номера знайти, то тепер пішли далі. У батька вночі зняли номери, і вранці вже подзвонили, сказали піти до найближчого магазину і перевести гроші через банкомат. Мовляв, стоїмо за рогом з твоїми номерами і чекаємо. Батько перевів і півгодини стояв під магазином, все чекав, коли ж вони прийдуть", - зазначають користувачі.

За вкрадену магнітолу, до речі, згодом вимагали перерахувати 500-700 грн через iBox у супермаркеті. Причому треба було вкласти гроші у приймач для купюр, але кнопку "сплатити" не натискати.

Інші схеми обману

Довірливі українці потрапляють і не в такі тенета: шахраї "пасуться" і на на сайтах безкоштовних оголошень, де продають речі. Зазвичай обирають тих, хто продає техніку, мобільні телефони, планшети. Приміром, коли одеситка Зінаїда Гузенко продавала планшет за 3500 грн на відомому сайті безкоштовних оголошень.

"Подзвонив нібито покупець, каже, планшет продаєте - я куплю. Навіть не торгувався. Каже: я вам вишлю його "Новою поштою" накладеною платою. Але щось він не захотів накладеним, каже, ви будете довго чекати гроші. Давайте я вам гроші на картку переведу, у вас приватівська є карта?. Звісно, є. Чудово, каже, а у мене "Ощадбанку". Давайте ви знайдете банкомат "Ощадбанку" і вставите свою карту, а я вам кину гроші. Так ніяких комісій мені не буде", - коментує вона.

Дивіться: Кібер-шахраї почали використовувати нові махінації із банківськими картками

Як повідомляв портал "Знай.ua", Дніпро публічно покарало вуличних шахраїв.